Filmrecensie: The Post

Filmrecensie: The Post
Belangrijke beslissingen over The Pentagon Papers met Meryl Streep en Tom Hanks

Film :

Waar menig actrice uit Hollywood een paar jaar geleden kritiek had op het feit dat er weinig sterke vrouwenrollen beschikbaar waren, lijkt nu dat krachtige vrouwen die op de voorgrond treden in films een rage zijn. Zo ook in de film The Post. Na het overlijden van haar man wordt Kay Graham (Meryl Streep) de eerste vrouwelijke uitgever van de krant The Washington Post. Begin jaren '70 komt deze krant in het bezit van geheime documenten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Gids.tv heeft de film gezien en de recensie van The Post lees je hier.

In 1971 stond uitgeefster Kay Graham voor een moeilijke beslissing. Journalisten van haar krant hadden geheime documenten in handen, bestaande uit interne communicatie van het Ministerie van Defensie, gestolen door militair analist Daniel Ellsberg. Deze papieren zouden later bekend worden als de Pentagon Papers. Daarin stond dat Amerika al sinds 1965 wist dat ze de oorlog met Vietnam niet konden winnen, en toch bleef het land maar jonge soldaten naar het front sturen om te vechten. Graham twijfelt of ze deze geheime papieren wel of niet moet publiceren. Haar reputatie en haar bedrijf staan op het spel.

Naast dat The Post over deze geheime Pentagon Papers gaat, is dat niet het enige onderwerp waar de film om gaat. Deze film legt sterk de nadruk op een vrouw in een zakenwereld van die tijd. Kay Graham moest zich staande houden in een mannenwereld. Zo wilde Graham met haar krant naar de beurs, maar de aandeelhouders namen haar niet serieus omdat ze vonden dat Kay Graham haar baan alleen heeft gekregen omdat haar man was overleden.


Gespronsorde alinea
Wist je dat Nederlanders kampioen zijn in terugsturen van online bestellingen? Nergens in de wereld worden zo veel pakketjes retour gestuurd naar webwinkels als in Nederland. Voor webwinkels is het een hoofdpijndossier. Heb jij een webwinkel en wil je hulp? Ga naar Retourneren.nl om het retourproces te optimaliseren.


New York Times
In die tijd was de strijd tussen The Post en concurrent The New York Times vrij heftig. Waar de The Washington Post mocht berichten over onbelangrijkere zaken zoals de bruiloft van de dochter van President Nixon, stond de grote krant New york Times bekend als de brenger van het interessante nieuws.

Deze film raakt de gevoelige snaren als het gaat om de discussie over vrijheid van meningsuiting van de pers. Toch heb je niet het gevoel dat je ook echt deel uit maakt van het verhaal. De ervaren acteurs Meryl Streep en Tom Hanks hebben hier geen schuld aan. Beiden acteren fantastisch in de film en het is dan ook niet verwonderlijk dat Meryl Streep een Oscarnominatie aan deze rol heeft overgehouden. Het tijdsbeeld is mooi in beeld gebracht en uiteindelijk is The Post een goede film geworden. De film oogt wel wat saai. Het voelt alsof je een documentaire zit te kijken, die over een belangrijk stukje Amerikaanse geschiedenis gaat. Steven Spielberg was de regisseur van deze film voor volwassenen. De IMDb-score van deze film is een 7,4.

The Post is vanaf 1 februari in de bioscoop te zien. Tijdsduur: 116 minuten. Genre: Drama, History, Thriller. Bekijk hieronder de trailer van de film.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Filmrecensie: The Post of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV