Maandag in Op1: Follow the Money journalisten over 'Sywert-gate'

Maandag in Op1: Follow the Money journalisten over 'Sywert-gate'
De gasten van maandag 31 mei

Kijktip :

Tijdens de pandemie waarin we momenteel leven, is het dragen van een mondkapje 'normaal' geworden. Bedrijven verdienen er dan ook grof geld mee. Sywert van Lienden in het bijzonder na een mondkapjesdeal van 9 miljoen euro. Dat ging echter niet helemaal volgens het boekje. Vanavond horen we daar meer over door Follow the Money journalisten. Wie zijn er nog meer te gast?

Tekst gaat verder onder de video's.

De gasten in Op1 - maandag 31 mei

  • De mat, het is geen kapsel maar een dracht. Zo blijkt uit de morgen te verschijnen ‘Matlas’, een kloek fotoboek vol Haagse mattendragers in hun natuurlijke habitat. De mat is geen exclusief Haags fenomeen, maar de densiteit is er wel het hoogst. Over de voor- en nadelen van ‘kort van boven, lang van achter’ schuiven drie Haagse mattendragers aan, de 19-jarge Chicco en de vijftigers Leon en Joop. Matlas-maker Joost Nijhuis geeft tekst en uitleg over het boek en bijbehorende expositie.

  • Als er iets duidelijk is geworden door de inmiddels beroemde ‘Omtzigt: functie elders’ foto, is het dat een simpele foto politiek Den Haag volledig op zijn kop kan zetten. Binnenhoffotografen David van Dam en Freek van den Bergh weten hier alles van. Vanavond bij Op1 vertellen ze hoe de afgelopen maanden er door de lenzen van hun camera’s hebben uitgezien.

  • Sywert van Lienden heeft na zijn mondkapjesdeal ruim 9 miljoen euro in zijn zakken kunnen steken. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens het platform richtte Van Lienden een speciale bedrijfsstructuur op waarmee hij vermogen onzichtbaar kon houden voor de buitenwereld. Vanavond bij Op1 schuiven Follow the Money journalisten Stefan Vermeulen en Jan-Hein Strop en PvdA kamerlid Attje Kuiken aan om de ‘Sywert-gate’ te bespreken.

  • Het chroom-6 schandaal dat de gemoederen al sinds de jaren zeventig bezighoudt, is nog groter dan gedacht. Uit een rapport van het RIVM dat vanochtend verscheen, blijkt namelijk dat medewerkers op alle defensielocaties mogelijk zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof. Demissionair staatssecretaris van Defensie Barbara Visser schuift vanavond aan bij Op1 om de kwestie te bespreken.

Presentatie
Op1 wordt op maandag 31 mei gepresenteerd door Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand.

Op1 is elke werkdag rond 22.20 uur te zien op NPO 1. Je kunt de beste fragmenten en alle uitzendingen van Op1 terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Maandag in Op1: Follow the Money journalisten over 'Sywert-gate' of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier