Wanneer is rodelen op tv tijden de Olympische Spelen?

Wanneer is rodelen op tv tijden de Olympische Spelen?
Allen over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het rodelen vind je hier.

Eurosport en de NOS heeft de uitzendrechten voor deze Olympische Spelen in Nederland, dus ook voor het rodelen kunt u daar terecht. Op Eurosport 1 is elke dag een schakelprogramma waarin alle hoogtepunten live langs zullen komen. Daarnaast zijn voor Ziggo-klanten ook Eurosport 2 en drie extra Eurosport-kanalen met olympische sport opengesteld. De NOS zendt één sport tegelijk live uit en komt twee keer per dag met uitgebreide samenvattingen van de overige sporten.

Rodelen is een supersnelle sport. Deelnemers liggen op hun rug met de voeten vooruit in een kleine slee en glijden zo snel mogelijk naar beneden. De individuele rodelaars racen net als bij het bobsleeën in vier runs. De winnaar wordt bepaald door de vier tijden bij elkaar op te tellen. Bij de dubbels liggen twee deelnemers op één slee, die in theorie man of vrouw mogen zijn, maar dit jaar doen er enkel mannen mee bij de dubbels. De winnaars van de dubbels wordt bepaald over twee runs. Bij de estafette gaan één vrouw, één man en één dubbel achter elkaar de baan af, waarbij de volgende begint zodra de vorige deelnemer beneden is aangekomen.

De start is ook bij rodelen cruciaal. Het is het enige moment waarbij de deelnemers zelf vaart kunnen maken. Na zichzelf bovenaan te lanceren, gebruiken ze speciale handschoenen met ijzeren pinnen om zich af te zetten aan het eerste stuk van de baan. Op weg naar beneden halen ze vervolgens snelheden van rond de 140 km/h.

Tobias Wendl en Tobias Arlt op weg naar het goud in Sotsji

Wat betreft favorieten moet er vooral gekeken worden naar Duitsland, gezien de historie. In totaal wonnen Duitse deelnemers 31 van de 44 gouden medailles in het olympische rodelen, waaronder allevier de gouden plakken in Sotjsi. Felix Loch, Natalie Geisenberger en het duo Tobias Wendl/Tobias Arlt wonnen toen de medailles en zijn ook dit jaar kanshebbers, al is hij de dubbels het andere Duitse koppel Toni Eggert/Sascha Benecken de absolute topfavoriet. Bij de mannen komt de concurrentie van regerend wereldkampioen Wolfgang Kindl uit Oostenrijk, bij de vrouwen krijgt Geisenreiter te maken met haar landgenoten Dajana Eitberger en de veterane Tatjana Hüfner.

Het rodelen wordt in Pyeongchang in de avond gehouden, waardoor het aan het eind van de ochtend en begin van de middag te zien is op de Nederlandse tv. Daarnaast is op de Eurosport Player altijd alle actie live te volgen.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • Individueel (runs 1 en 2 op zaterdag 10 februari om 11:10 uur, runs 3 en 4 op zondag 11 februari om 10:50 uur)
  • Dubbels (runs 1 en 2 op woensdag 14 februari om 12:20 uur)

 • Vrouwen
  • Individueel (runs 1 en 2 op maandag 12 februari om 11:50 uur, runs 3 en 4 op dinsdag 13 februari om 11:30 uur)

 • Gemengd
  • Estafette (donderdag 15 februari, 13:30 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, duitsland, sport, goud, live, olympische spelen, sporten, ziggo, oostenrijk, racen, sotsji, winnaar, medailles, estafette, overige sporten, wereldkampioen, concurrentie, bobsleeën, winnaars, sotjsi, slee, hoogtepunten, pyeongchang, glijden, eurosport, start, samenvattingen, koppel, ochtend, gemengd estafette, baan, os2018, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »