Hoe laat is de Noordse combinatie op tv tijdens de Olympische Winterspelen?

Hoe laat is de Noordse combinatie op tv tijdens de Olympische Winterspelen?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van de Noordse combinatie vind je hier.

Elke dag zal Eurosport een schakelprogramma uitzenden, waar alle olympische ontknopingen en hoogtepunten in langs zullen komen, en alles is altijd te volgen op hun livestreams. Daarnaast worden er extra Eurosport-kanalen opengesteld voor Ziggo-klanten en zendt de NOS één sport tegelijk live uit op NPO 1 en internet. De NOS brengt de andere sporten twee keer per dag in uitgebreide samenvatting op tv.

De Noordse combinatie is de enige sport op de komende Winterspelen die niet door mannen en vrouwen wordt beoefend. Ondanks dat het al sinds 1924 een olympische sport is, hebben tot nu toe alleen mannen eraan meegedaan. Afgelopen oktober werd het eerste WK voor vrouwen gehouden en de internationale skibond hoopt de Noordse combinatie in 2022 ook voor vrouwen op de olympische agenda te krijgen.

Deze sport is een combinatie van schansspringen en langlaufen. De deelnemers aan de individuele race springen eerst van een normale of grote schans af en langlaufen vervolgens tien kilometer. De estafette wordt afgelegd door vier man, die ieder een sprong van de grote schans maken en vijf kilometer langlaufen. De jury geeft scores bij het springen en de deelnemer met de hoogste score begint als eerste aan het langlaufen, waarna zijn concurrenten volgen op vier seconden per punt achterstand. Bij de estafette krijgt de koploper vier seconden voorsprong per drie punten. Winnaar is dan de man die als eerst over de finish komt.

Noorwegen wint nipt goud op de estafette op de Olympische Spelen in 2014, met rechts Jørgen Gråbak

Noorwegen is traditioneel goed in de Noordse combinatie, maar er zijn meer landen met sterke deelnemers. De Duitser Eric Frenzel won de laatste vijf jaar de wereldbeker en in 2014 pakte hij goud op de normale schans. Akito Watabe uit Japan won toen het zilver en gaat dit jaar aan de leiding in het wereldbekerklassement. Jørgen Gråbak is de Noorse kanshebber, hij won in Sotsji goud op de grote schans. Bij de landenwedstrijd is Noorwegen de uitgesproken favoriet.

De Noordse combinatie telt drie disciplines, maar ze zijn stuk voor stuk een lange zit. Liefhebbers kunnen op tv Eurosport en de NOS in de gaten houden, of via internet de Eurosport Player bekijken.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

  • Mannen
    • Normale schans (woensdag 14 februari, schansspringen om 7:00 uur, langlaufen om 9:45 uur)
    • Grote schans (dinsdag 20 februari, schansspringen om 11:00 uur, langlaufen om 13:45 uur)
    • Landenwedstrijd (donderdag 22 februari, schansspringen om 8:30 uur, langlaufen om 11:20 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, sport, japan, noorwegen, goud, live, olympische spelen, sporten, race, finish, jury, sprong, winterspelen, winnaar, estafette, wereldbeker, schansspringen, langlaufen, zilver, landenwedstrijd, springen, pyeongchang, schans, eurosport

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »