Wanneer is shorttrack op tv tijdens de Olympische Spelen?

Wanneer is shorttrack op tv tijdens de Olympische Spelen?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het shorttrack vind je hier.

Alle sport van de Olympische Spelen wordt dit jaar uitgezonden op Eurosport en NPO 1. Op het tv-kanaal van Eurosport is een schakelprogramma te zien, waar alle hoogtepunten te zien zullen zijn. De NOS mag één sport tegelijk live uitzenden en komt twee keer per dag met uitgebreide samenvattingen van de overige sporten. Wel heeft de omroep al aangegeven zich vooral op shorttrack en langebaanschaatsen te richten. Daarnaast heeft Eurosport ook de nodige livestreams, zodat liefhebbers altijd alles kunnen volgen.

Shorttrack is na schaatsen de tweede sport waar Nederland deze Winterspelen serieuze medaillekansen heeft. Deelnemers schaatsen korte intense rondjes tegen elkaar, waarbij valpartijen gemeengoed zijn. De mannen en vrouwen rijden ieder drie individuele afstanden: de 500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter. Daarnaast rijden de mannen nog een aflossing van 5.000 meter en de vrouwen één van 3.000 meter.

De Nederlandse shorttrackers maken een goede kans op eremetaal. Nederland levert in totaal tien deelnemers af: Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat en Dennis Visser bij de mannen en Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Rianne de Vries bij de vrouwen. Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zijn de belangrijkste troeven en zij rijden dan ook alle afstanden. Op het WK in Rotterdam vorig jaar won Knegt zilver in het algemeen klassement, goud op de 500 meter en goud met de Nederlandse ploeg op de aflossing. Schulting veroverde toen een bronzen medaille op de 1.000 meter. Afgelopen januari heerste Sjinkie Knegt op het EK, waar hij alledrie de olympische afstanden won en de Nederlandse ploeg ook eerste werd op de aflossing.

Sjinkie Knegt op het EK van afgelopen januari

Belangrijkste concurrenten van de Nederlandse schaatsers zijn onder andere de Zuid-Koreaanse, Canadese en Russische deelnemers. Bij de vrouwen kan Choi Min-jeong rekenen op de steun van het thuispubliek en bij de mannen geldt dat voor Hwang Dae-heon. De Hongaren Sándor Liu Shaolin en Shaoang Liu azen ook op de medaille in het mannentoernooi en bij de vrouwen zijn Arianna Fontana uit Italië en Kim Boutin uit Canada kanshebbers. Victor An, die vier jaar geleden drie gouden medailles opeiste, mag vanwege het Russische dopingschandaal niet meedoen aan de Spelen.

Het shorttrack vanuit Pyeongchang is op onderstaande dagen steeds vanaf 11.00 uur te zien op tv. De NOS zendt één sport tegelijk live uit en heeft al aangegeven zich voornamelijk te zullen richten op shorttrack en langebaanschaatsen. Gids.tv houdt u uiteraard op de hoogte van wat er elke dag van de Olympische Spelen uitgezonden wordt zodra dat bekend is. Op de Eurosport Player zal in ieder geval altijd alle actie van de Winterspelen te zien zijn.

Programma

 • Mannen
  • 1.500 meter (zaterdag 10 februari)
  • 1.000 meter (kwalificaties dinsdag 13 februari, finale zaterdag 17 februari)
  • 500 meter (kwalificaties dinsdag 20 februari, finale donderdag 22 februari)
  • 5.000 meter aflossing (kwalificaties dinsdag 13 februari, finale donderdag 22 februari)

 • Vrouwen
  • 500 meter (kwalificaties zaterdag 10 februari, finale dinsdag 13 februari)
  • 1.500 meter (zaterdag 17 februari)
  • 3.000 meter aflossing (kwalificaties zaterdag 10 februari, finale dinsdag 20 februari)
  • 1.000 meter (kwalificaties dinsdag 20 februari, finale donderdag 22 februari)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, sport, nederland, goud, live, olympische spelen, schaatsen, canada, sporten, finale, winterspelen, jorien ter mors, shorttrack, medailles, sjinkie knegt, yara van kerkhof, daan breeuwsma, rianne de vries, lara van ruijven, arianna fontana, victor an, langebaanschaatsen, zilver, itzhak de laat, pyeongchang, suzanne schulting, eurosport, breeuwsma, choi, dylan hoogerwerf, hwang dae-heon, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »