Hoe laat is het schansspringen op de Olympische Spelen op tv?

Hoe laat is het schansspringen op de Olympische Spelen op tv?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het schansspringen vind je hier.

De uitzendrechten voor de Olympische Winterspelen zijn in handen van Eurosport en de NOS. Het schansspringen zal live te zien zijn in het dagelijke schakelprogramma van Eurosport 1, op hun livestreams en op de extra Eurosport-kanalen die Ziggo voor zijn klanten opengesteld heeft. Op NPO 1 zendt de NOS één sport tegelijk live uit, naast twee keer per dag uitgebreide samenvattingen van alle overige sporten.

Schansspringen is al sinds de eerste editie van 1924 vertegenwoordigd op de Olympische Winterspelen. Dit jaar zijn er vier onderdelen, waaronder voor de tweede keer een vrouwenwedstrijd. De vrouwen springen van de normale schans, die een hogte heeft van zeventig meter en een K-lijn op negentig meter. De mannen gaan van de normale schans, de grote schans met een hoogte van negentig meter en een K-lijn op 120 meter, en springen een landenwedstrijd van de grote schans. Bij de landenwedstrijd springen vier mannen per deelnemend land, waarna de scores per land bij elkaar worden opgeteld.

De K-lijn is getrokken op een bepaalde afstand van de schans en is belangrijk in het bepalen van de score. Deelnemers krijgen punten aftrek voor elke meter die ze achter de K-lijn landen en punten erbij voor elke meter die ze er overheen gaan. Daarnaast kijken de juryleden naar vlucht, landing en stijl. Die punten worden opgeteld bij de gesprongen afstand om een eindscore te geven.

De favoriet bij de mannen is de Pool Kamil Stoch, die in Sotsji ook al op zowel de normale als de grote schans goud pakte. De Duitse leider in het wereldbekerklassement Richard Freitag is zijn belangrijkste concurrent. In de landenwedstrijd zijn Noorwegen en Polen de grootste kanshebbers. De strijd om de medailles in het vrouwentoernooi zal gaan tussen Katharina Althaus uit Duitsland, Maren Lundby uit Noorwegen en de Japanse Sara Takanashi.

Voor Nederlandse liefhebbers is het niet nodig om wekkers te zetten voor het schansspringen. De wedstrijden worden gesprongen in de Koreaanse avond, wat betekent dat het hier 's middags op tv en natuurlijk op de Eurosport Player te zien is.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

  • Mannen
    • Normale schans (kwalificaties donderdag 8 februari om 13:30 uur, finale zaterdag 10 februari om 13:35 uur)
    • Grote schans (kwalificaties vrijdag 16 februari om 13:30, finale zaterdag 17 februari om 13:30 uur)
    • Landenwedstrijd (maandag 19 februari om 13:30 uur)

  • Vrouwen
    • Normale schans (maandag 12 februari vanaf 13:50 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, duitsland, sport, noorwegen, polen, goud, live, olympische spelen, sporten, ziggo, favoriet, finale, sotsji, winterspelen, olympische winterspelen, landing, medailles, npo, schansspringen, landenwedstrijd, springen, deelnemers, pyeongchang, special, schans, eurosport, samenvattingen, kamil stoch, npo 1, richard freitag, os2018, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »