Hoe laat is het snowboarden van de Olympische Spelen op tv?

Hoe laat is het snowboarden van de Olympische Spelen op tv?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het snowboarden vind je hier.

Elke dag zijn de Olympische Winterspelen live op tv te zien bij Eurosport en de NOS. Op NPO 1 en NOS.nl wordt één sport tegelijk live uitgezonden, waarna twee keer per dag uitgebreide samenvattingen volgen van alles wat zich in alle sporten heeft afgespeeld. Eurosport zendt dagelijks een schakelprogramma uit waarin alle hoogtepunten live in beeld worden gebracht. Daarnaast is alle snowboardactie live te volgen via de Eurosport-livestreams en op de extra Eurosportzenders die Ziggo heeft opengesteld voor zijn klanten.

Snowboarden in Pyeongchang wordt gehouden in vijf verschillende vormen, met elk zowel een mannen- als een vrouwencompetitie. Drie van deze onderdelen zitten ook in het freestyleskiën, namelijk de halfpipe, de slopestyle en de cross. Verder strijden de snowboarders in de big air en de parallelreuzenslalom. De big air is nieuw op de Olympische Winterspelen. Deelnemers snowboarden een heuvel af en springen over een hoge schans, waarna ze in de lucht trucs en spins uitvoeren. De jury beoordeelt de sprongen op hoogte, moeilijkheidsgraad van de trucs en de landing.

Ook bij de halfpipe en de slopestyle bepaalt een jury de winnaar op basis van de trucs van de deelnemers. In de halfpipe zigzaggen de snowboarders naar beneden door een halfronde baan, waarbij ze aan de zijkanten omhoog springen. De slopestyle bestaat uit een parcours met schansen en relingen, waar de deelnemers over springen en grinden.

Bij de parallelreuzenslalom en de snowboardcross gaat het niet om jurywaarderingen, maar enkel om de tijd. De parallelreuzenslalom is een race tussen twee snowboarders, die naar beneden slalommen. Wie het eerst beneden is, gaat door naar de volgende ronde. In de snowboardcross racen vier á zes deelnemers over een parcours met sprongen, scherpe bochten en andere obstakels, waarna de snelsten verder gaan in de competitie.

Niek van der Velden in 2017

Nederland heeft drie deelnemers aan de snowboardwedstrijden. Cheryl Maas en Michelle Dekker bij de vrouwen en de piepjonge Niek van der Velden bij de mannen. Maas en Van der Velden doen mee aan de big air en slopestyle, Dekker racet in de parallelreuzenslalom. De 33-jarige Cheryl Maas kent een hobbelige aanloop naar de Spelen, nadat ze bij een wedstrijd in Amerika een blessure opliep. Ze mag echter gezien worden als een outsider voor de medailles. Niek van der Velden is met zijn 17 jaar de jongste Nederlandse deelnemer aan de Spelen.

In Sotsji won de Rus Vic Wild goud op de parallelreuzenslalom en de toen nog olypische parallelslalom. Dit jaar doet hij mee onder de neutrale vlag, maar hij behoort tot de favorieten. Nevin Galmarini uit Zwitserland won vier jaar zilver op de parallelreuzenslalom en zal nu een kanshebber zijn voor goud. Andere concurrentie komt van de Oostenrijker Benjamin Karl. In de halfpipe is de Amerikaan Shaun White de favoriet. Bij de vrouwen is de Tsjechische Ester Ledecka torenhoog favoriete voor de parallelreuzenslalom en Anna Gasser uit Oostenrijk wordt getipt voor de winst in de big air.

Net als de skicross is ook de snowboardcross live exclusief te zien bij Eurosport en op de Eurosport Player. Wie de snowboardwedstrijden live wil volgen, zal wel vroeg op moeten staan, want alle onderdelen worden in de Nederlandse nacht gehouden.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • Slopestyle (kwalificaties zaterdag 10 februari vanaf 02:00 uur, finale zondag 11 februari vanaf 02:00 uur)
  • Halfpipe (kwalificaties dinsdag 13 februari vanaf 02:00 uur, finale woensdag 14 februari vanaf 02:30 uur)
  • Snowboardcross (donderdag 15 februari vanaf 02:00 uur)
  • Big air (kwalificaties woensdag 21 februari vanaf 01:30 uur, finale zaterdag 24 februari vanaf 02:00 uur)
  • Parallelreuzenslalom (kwalificaties donderdag 22 februari vanaf 04:00 uur, finale zaterdag 24 februari vanaf 04:00 uur)

 • Vrouwen
  • Slopestyle (kwalificaties zondag 11 februari vanaf 02:00 uur, finale maandag 12 februari vanaf 02:00 uur)
  • Halfpipe (kwalificaties maandag 12 februari vanaf 05:30 uur, finale dinsdag 13 februari vanaf 02:00 uur)
  • Snowboardcross (vrijdag 16 februari vanaf 02:00 uur)
  • Big air (kwalificaties maandag 19 februari vanaf 01:30 uur, finale vrijdag 23 februari vanaf 02:00 uur)
  • Parallelreuzenslalom (kwalificaties donderdag 22 februari vanaf 04:00 uur, finale zaterdag 24 februari vanaf 04:00 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, sport, wedstrijd, amerika, nederland, goud, live, olympische spelen, sporten, ziggo, finale, jury, zwitserland, oostenrijk, racen, sotsji, winterspelen, amerikaan, winnaar, olympische winterspelen, medailles, snowboarden, cheryl maas, halfpipe, competitie, npo, skicross, michelle dekker, snowboardcross, vic wild, slopestyle, zilver, hoogtepunten, pyeongchang, special, eurosport, samenvattingen, parallelslalom, vic, big, npo 1, niek van der velden, shaun white, os2018, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »