Indrukwekkende documentaire Opstand op de Neptunus woensdag te zien op NPO 2

Indrukwekkende documentaire Opstand op de Neptunus woensdag te zien op NPO 2
Bloedigste opstand uit ons slavernijverleden

Kijktip :

Woensdagavond (30 juni) zendt NPO 2 de indrukwekkende documentaire Opstand op de Neptunus uit, waarin aandacht is voor de bloedigste opstand op zee van ons slavernijverleden. Toch kent bijna niemand het verhaal.

Opstand op de Neptunus gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Goud, ivoor en slaven
We gaan terug naar het jaar 1784, waarin De Neptunus vanuit Nederland richting West-Afrika vertrekt om goud, ivoor en tot slaaf gemaakte mensen in te kopen, in ruil voor handelswaar. Tijdens de tocht van fort naar fort zitten er maandenlang honderden Afrikaanse mensen in het ruim gevangen in mensonterende omstandigheden.

Ontploffing
En dan moet de grote oversteek over de oceaan nog plaatsvinden. De gevangenen proberen hun leven te redden en een ultieme poging te wagen om te ontsnappen. Het leidt tot een hevige strijd op het Zeeuwse schip, voor de Ghanese kust, die uiteindelijk leidt tot de ontploffing van het schip. Sosha Duysker reconstrueert met historicus Ruud Paesie het bloedstollende drama op zee.

De documentaire Opstand op de Neptunus is op woensdag 30 juni om 20.30 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Opstand op de Neptunus terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV