Documentaire over Noord-Koreaanse dwangarbeiders op tv

Documentaire over Noord-Koreaanse dwangarbeiders op tv
Meer dan 100.000 arbeiders in het buitenland

Kijktip :

De documentaire Dollar Heroes - Valuta voor de dictator brengt het verhaal van de Noord-Koreaanse dwangarbeiders. De film laat over een periode van twee jaar zien hoe het Noord-Koreaanse regime honderdduizend onderbetaalde arbeiders laat zwoegen voor het nucleaire programma van de dictator, terwijl de Verenigde Naties en de Europese Unie wegkijken.

Noord-Korea organiseert één van de grootste dwangarbeidssystemen ter wereld. Door de economische sancties heeft het regime een enorm tekort aan internationale valuta. Om dat probleem op te lossen detacheert het haar eigen mensen als arbeidskrachten aan bedrijven in Rusland, China en een dozijn andere landen over de hele wereld – inclusief lidstaten van de Europese Unie.

Deskundigen schatten dat sinds het aantreden van Kim Jong-un het aantal werkbrigades is gestegen tot meer dan 100.000 man. In Noord-Korea worden ze gelokt met beloftes van hoge lonen en eer voor hun families. Als ze eenmaal in het buitenland werkzaam zijn, bevinden ze zich in een vreemd land, waar ze de taal meestal niet spreken en waar ze onder zeer zware omstandigheden 12 uur per dag moeten werken. En hun loon wordt via tussenpersonen betaald aan de Noord-Koreaanse regering.

Dollar Heroes is opgebouwd uit geheime beelden en gesprekken met werknemers, tussenpersonen en werkgevers in Polen, Rusland en China. De emotionele verhalen van de arbeiders tonen het cynisme en de onmenselijkheid van deze vorm van dwangarbeid, waarmee de Noord-Koreaanse zijn nucleaire programma financiert. Maar Noord-Korea is niet de enige die er voordeel van heeft. De film laat ook zien hoe bouwbedrijven, voedselproducenten en scheepswerven in tientallen landen wereldwijd medeplichtig zijn aan dit gigantische systeem van moderne slavernij.

Dollar Heroes - Valuta voor de dictator is woensdag 7 februari om 22.55 uur te zien op NPO 2.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Documentaire over Noord-Koreaanse dwangarbeiders op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen