Docu Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument zondag te zien op NPO 2

Docu Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument zondag te zien op NPO 2
Monument had heel wat voeten in de aarde

Kijktip :

Zondagavond (19 september) is de documentaire Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument te zien op NPO 2. Hierin volgen we Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument, in zijn strijd om het monument te laten bouwen.

Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

102.000 Joden
Het monument moet in Amsterdam komen ter nagedachtenis aan de 102.000 Nederlandse Joden en 220 Roma en Sinti die zijn omgebracht. Alle namen moeten er op staan, maar de vergunning om te bouwen wordt niet verleend door de gemeente Amsterdam. Grishaver geeft echter niet op en drie jaar later, in 2013, vindt hij wél gehoor bij de gemeenteraad. Daniel Libeskind stelt zich beschikbaar om het monument te ontwerpen.

Klassiek drama
De onthulling van het ontwerp begint als een klassiek drama, met gemor, maar zal uitgroeien tot een hetze die grenst aan het hysterische. Er zijn twijfels en bewoners vinden het geen prettig idee om tegen zo'n beladen monument aan te kijken. Eberhard van der Laan geeft zich onder druk van de buurt gewonnen en er wordt gezocht naar een andere locatie. In 2017 lijkt het eindelijk te lukken... maar de problemen zijn nog niet voorbij.

De documentaire Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument is zondag 19 september om 22.10 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Docu Lezecher - De lange strijd voor een holocaustmonument zondag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV