Andere Tijden Special over de dienstplicht zondag te zien op NPO 2

Andere Tijden Special over de dienstplicht zondag te zien op NPO 2
Fenomeen verdween 25 jaar geleden

Kijktip :

In 2021 is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de dienstplicht in Nederland werd afgeschaft. Andere Tijden ziet hierin aanleiding voor een speciale uitzending over dit fenomeen, dat officieel niet is afgeschaft maar 'opgeschort'.

Andere Tijden over de dienstplicht gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Herinvoering
Zo lang de veiligheidssituatie in Nederland het toelaat, is de dienstplicht opgeschort - maar er is dus altijd kans op een terugkeer. Gedurende de afgelopen vijfentwintig jaar klinkt van tijd tot tijd de roep om herinvoering. Zo bepleit generaal Berlijn in 2008 de herinvoering, omdat het leger te zwaar belast zou worden.

Roerige geschiedenis
En in 2016 wilde toenmalig CDA-leider Sybrand Buma een maatschappelijke dienstplicht voor schoolverlaters invoeren. Daarvan zou een "disciplinerende werking" uitgaan, en bovendien zou het de "gedeelde identiteit" versterken. Andere Tijden duikt in de roerige geschiedenis van de dienstplicht in deze beeldspecial vol historisch materiaal.

De special van Andere Tijden over de dienstplicht is zondag 24 oktober om 20.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Andere Tijden Special over de dienstplicht zondag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV