Dinsdag 28 december in Wintergasten: Marina Abramovic

Dinsdag 28 december in Wintergasten: Marina Abramovic
Janine Abbring ontmoet performancekunstenaar

Kijktip :

In de tweede aflevering van het op tv teruggekeerde Wintergasten gaat Janine Abbring in gesprek met de wereldberoemde Servische performancekunstenaar Marina Abramović. De kunstenares ontvangt Abbring in haar huis in Malden Bridge, New York.

Wintergasten met Marina Abramović gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Schokkend
Abramović leed in haar jeugd onder het strenge regime van haar moeder, dat agressief en verstikkend was, en het slechte huwelijk van haar ouders. In 1965 vertrok ze naar de kunstacademie in Belgrado en vanaf het midden van de jaren zeventig maakte Abramović internationaal naam met haar heftige en schokkende performances. Zelfbeschadiging en uitputting komen veel voor in haar werk.

Vechtpartijen
De performances van Abramović roepen soms zó veel emoties op dat er vechtpartijen uitbreken, of dat de kunstenaar verwond wordt door het publiek. Het beroemdste werk van Abramović kwam tot stand in samenwerking met de Duitse kunstenaar Ulay, in 2010: The Artist Is Present. Drie maanden lang zat ze in stilte op een stoel in het museum. Bezoekers konden tegenover haar plaatsnemen om haar, zo lang als ze dat wilden, recht in de ogen te kijken.

Wintergasten is van maandag 27 tot en met donderdag 30 december dagelijks rond 22.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Wintergasten terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Dinsdag 28 december in Wintergasten: Marina Abramovic of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV