Woensdag 2 maart in Het verhaal van Nederland: pestlijders en predikanten

Woensdag 2 maart in Het verhaal van Nederland: pestlijders en predikanten
De veertiende tot de zestiende eeuw

Kijktip :

Het verhaal van Nederland gaat woensdag 2 maart verder met een reis naar de late middeleeuwen en de jaren die daarop volgden. Daan Schuurmans neemt een kijkje in de periode van de veertiende tot de zestiende eeuw.

Het verhaal van Nederland gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Vreselijke ziekte
Nee, deze periode is beslist niet de meest vrolijke uit de Nederlandse (en Europese) geschiedenis. Het is een tijd van pestlijders en predikanten, een tijd waarin Europa wordt geteisterd door een vreselijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist: de pest. De ziekte, ook wel Zwarte Dood genoemd, wordt door de kerk beschouwd als een straf van God.

Wederdopers
Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te bespeuren. De boekdrukkunst is een revolutionaire uitvinding in de vroege zestiende eeuw, die ervoor zorgt dat mensen zich ontwikkelen tot kritische burgers. Zo laten de Wederdopers zich niet meer zomaar de wet voorschrijven. Ze durven het op te nemen tegen de katholieke kerk, maar tegen welke prijs?

Het verhaal van Nederland is elke woensdag rond 20.35 uur te zien op NPO 1. Je kunt alle afleveringen van Het verhaal van Nederland terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV