Serierecensie: Het jaar van Fortuyn is trip down memory lane naar bizarre politieke tijden

Serierecensie: Het jaar van Fortuyn is trip down memory lane naar bizarre politieke tijden
Met Ramsey Nasr (Ad Melkert) en Jeroen Spitzenberger (Pim Fortuyn)

Kijktip :

Vrijdag 25 maart was de eerste aflevering van de serie Het jaar van Fortuyn te zien op NPO 1. Op 6 mei 2022 is het alweer twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum, waardoor Nederland voorgoed veranderde. Lees hier de serierecensie van Het jaar van Fortuyn.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

At your service!
De serie laat zien hoe de opkomst van Pim Fortuyn niet alleen in de politiek, maar ook in het hele land de gemoederen flink hoog deed oplopen. In een periode van nog geen jaar, tussen de aanslagen van 11 september 2001 in New York en de moord op Fortuyn, zien we hoe het politieke landschap in Nederland voorgoed zou veranderen.

Acteur Jeroen Spitzenberger is Pim Fortuyn in de serie 'Het Jaar van Fortuyn'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★½

Entertainment-score: 70% | IMDb ★ 8,2

Met een ijzersterk scenario van Nathan Vecht en Pieter Bart Korthuis weet Het jaar van Fortuyn (voor veel mensen) zeer herkenbare momenten uit deze nog steeds ongelofelijke politieke geschiedenis samen te vatten in een productie van hoge kwaliteit. De top van het Nederlandse acteersgilde maakt grote indruk, want naast acteur Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn is er een briljante rol voor Ramsey Nasr als Ad Melkert. Ook acteerkanon Fedja van Huêt speelt de sterren van de hemel als Mat Herben, en is ook verteller van dit ongelofelijke verhaal. Het einde is zeer aangrijpend en triest, maar wel met een belangrijke boodschap. Vier en een halve ster.

Cast
Naast Jeroen Spitzenberger (Bumperkleef) en Ramsey Nasr (Alles op Tafel) zijn ook Fedja van Huêt (De Veroordeling), Carly Wijs (Alles is Liefde), Jaap Spijkers (De Oost), Frank Lammers (Undercover) en Tijn Docter (Oogappels) te zien in deze serie. Deze productie is geregisseerd door Michiel van Jaarsveld (Drift).

De serie Het jaar van Fortuyn is vanaf vrijdag 25 maart wekelijks rond 21.30 uur te zien op NPO 1. De vijf afleveringen zijn vanaf 25 maart te zien op NPO Plus.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV