Tweeluik Chernobyl: The New Evidence start woensdag op Canvas

Tweeluik Chernobyl: The New Evidence start woensdag op Canvas
Huiveringwekkend onderzoek naar kernramp

Kijktip :

De kerncentrale van Tsjernobyl en de dreiging van een kernramp zijn weer actueler dan ooit sinds de Russische invasie in Oekraïne. Het tweeluik Chernobyl: The New Evidence, de komende twee woensdagen te zien op Canvas, vertelt het verhaal van de grootste kernramp ooit.

Straling
Het is 26 april 1986 als in Tsjernobyl, een stadje in het noorden van Oekraïne (de toenmalige Sovjet-Unie), een reactor in de kerncentrale ontploft. Meteen komt er een enorme hoeveelheid radioactieve straling vrij in de atmosfeer. De Sovjet-Unie probeerde het ongeluk onder de pet te houden en nog altijd zijn er vragen over wat er precies is gebeurd.

Geheim bewijsmateriaal
Deze documentaire vertelt het verhaal van de fouten die gemaakt zijn in de aanloop naar de ramp. Geheim bewijsmateriaal uit de KGB-archieven toont aan de KGB al zorgen had over de veiligheid van de kerncentrale nog tijdens de bouw ervan. De documenten bewijzen dat KGB-spionnen waarschuwden voor een ramp, maar de Sovjetleiders negeerden die waarschuwingen.

Het tweeluik Chernobyl: The New Evidence is woensdag 6 en woensdag 13 april rond 20.35 uur te zien op Canvas. Lees hier op welk kanaal Canvas te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Actuele video's

Meer actuele video's