Angela de Jong kreeg vochtige ogen bij ontknoping Wie is de Mol?

Angela de Jong kreeg vochtige ogen bij ontknoping Wie is de Mol?
'Verbroedering dankzij tv-show'

Nieuws

AD-columniste Angela de Jong had zaterdagavond vochtige ogen tijdens de veelbekeken ontknoping van Wie is de Mol? Dat kwam vooral door de enorme mensenmassa die aanwezig was bij de live-gebeurtenis. Dat schrijft De Jong in haar column in het AD.

"Ik wil het hebben over de onthulling zaterdagavond in het Vondelpark in Amsterdam. Die deed me wat. 'Moet je huilen?' vroeg mijn dochter (11) met een mengeling van verbazing en leedvermaak om mijn vochtige ogen", aldus Angela de Jong. "Het ging mij om die enorme mensenmassa die daar stond. Zo ver als het oog van de camera reikte, in alle windrichtingen. Met spandoeken, of zonder. Maar met één gezicht: één waar de spanning vanaf te grijpen viel."

Het was een moment "alsof de laatste minuten waren ingegaan van een WK-finale waarvan Oranje op het punt stond om een penalty te nemen", schrijft De Jong. "En dat allemaal door een lullig tv-programma. Een ongelofelijk ingenieus, psychologische spel dat met speelfilmkwaliteit in beeld wordt gebracht, dat wel. Maar toch. Een tv-programma."

"Ze stonden daar gebroederlijk naast elkaar: Amsterdammers en niet-Amsterdammers. Hippe Zuidas-types die even verderop hun elektrische fiets hadden gestald en anderen die er een halve landverhuizing met bus, trein en metro voor over hadden om op zijn hoogst een glimp op te vangen van de drie finalisten, ergens in de verte op een podium. Mensen die elkaar anders niet tegenkomen, omdat ze in compleet andere 'bubbels' verkeren, zowel in levende lijve als op social media. Mensen die de wereld en waar het allemaal naar toe gaat of moet gaan, diametraal anders zien."

De Jong vervolgt: "Die mensen, die stonden daar gebroederlijk naast elkaar te joelen en te schreeuwen. Als er al sprake was van wij-zij-denken dan ging het om een Olcay-, Ruben- of Jan-kamp in plaats van 'links' of 'rechts'. Maar dat was met een klap op de schouder opgelost, waarna het feest losbarstte. En dat, ik herhaal het nog maar een keer, allemaal door een tv-show."

"Noem me gerust een sentimentele dweil, maar dat raakte mij dus. Met terugwerkende kracht nog meer toen ik de volgende dag las dat er nog eens 3,2 miljoen mensen thuis voor de tv zaten. De tv dood? Ik geloof er geen bal van. En we hebben die verbroedering harder nodig dan ooit", aldus Angela de Jong.

Lees hier hoe Jan Versteegh iedereen voor de gek hield in het programma Wie is de Mol?

Tags: amsterdam, feest, oranje, live, media, camera, finale, social media, mensenmassa, spel, tv-show, wie is de mol?, column, zuidas, spanning, tv-programma, show, vondelpark, podium, wk-finale, jan versteegh, ontknoping, angela de jong

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »