Vanavond op tv: Dodenherdenking, docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp en meer

Vanavond op tv: Dodenherdenking, docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp en meer
De tv-tips van Gids.tv voor woensdag 4 mei

Kijktip :

Vanavond staat in het teken van de Dodenherdenking in Nederland. Om acht uur zijn we allemaal twee minuten stil om oorlogsslachtoffers te herdenken. Daarna is onder meer de documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp te zien. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor woensdag 4 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Live: Dodenherdenking 2022

NPO 1
18:45 uur

De Nationale Herdenking in 2022 vindt weer plaats met publiek op de Dam in Amsterdam. De nationale herdenking op de Dam is ook dit jaar weer te zien op NPO 1, NPO 2, NPO 3, SBS6, Veronica, Net5, SBS9 en online bij een livestream via Gids.tv. De avond begint traditioneel om 18.45 uur in de Nieuwe Kerk. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima houdt historicus en presentator Hans Goedkoop daar de 4 mei-voordracht.


Docu: Een oorlog die nooit overging

NPO 2
19:00 uur

Oud-minister Ed van Thijn zwijgt vijftig jaar lang over zijn oorlogservaringen, wat een ongewild grote impact heeft. In de documentaire Een oorlog die nooit overging vertellen hijzelf en intimi vertellen over zijn leven en de impact van dit zwijgen. Als achtjarig Joods jongetje ontvlucht van Thijn zijn woonplaats Amsterdam, na een razzia tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zijn tiende belandt hij na verraad in kamp Westerbork, waar hij de bevrijding meemaakt.


Oorlogsfilm: Soldaat van Oranje

SBS 6
20:05 uur

Op SBS6 is vanavond de oorlogsfilm Soldaat van Oranje te zien. Op een tennisbaan bij Den Haag brengen studenten, meisjes en jongens een rustige dag door. Ze luisteren naar muziek op de radio van het nabijgelegen restaurant. Opeens stopt de muziek en wordt er aangekondigd dat de oorlog is begonnen. Voor Erik, Gus, Nico en de anderen betekent het conflict het einde van hun zorgeloze bestaan. Al snel sluiten ze zich aan bij het verzet en raakten betrokken bij acties tegen het nazisme.


Docu: Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp

NPO 2
20:45 uur

De documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp vertelt het oorlogsverhaal van het Drentse dorpje Nieuwlande. In dit dorp en de directe omgeving ervan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joden ondergedoken. Nieuwlande kreeg hier in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding voor. Martijn Bink gaat op zoek naar het verhaal achter het verzet in dit kleine dorp.


Live: Real Madrid - Manchester City (Champions League)

RTL 7
20:55 uur

Vanaf 20.05 uur voorbeschouwing en om 21.00 uur live verslag van het duel Real Madrid - Manchester City, de return in de halve finales van de Champions League. De heenwedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City was misschien wel het mooiste duel van het hele seizoen. De twee ploegen schotelden de voetballiefhebber een ongekend spektakelstuk voor, dat bovendien van een zeer hoog niveau was. Toen de stofwolken in het Etihad Stadium eenmaal waren opgetrokken prijkte een eindstand van 4-3 op het scorebord.


Oorlogsdrama: Schindler's List

Veronica
22:35 uur

Veronica zendt vanavond het schokkende oorlogsdrama Schindler's List uit. Oskar Schindler is een ijdele en hebzuchtige Duitse zakenman die een onwaarschijnlijke humanitair wordt te midden van het barbaarse Duitse nazi-bewind. Als hij ziet hoe de nazi's de joden vervolgen, voelt hij zich gedwongen om van zijn fabriek een toevluchtsoord voor hen te maken. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler die erin slaagde om ongeveer 1100 Joden te redden van de concentratiekampen.


Special: Vuur van de vrijheid

NPO 1
23:10 uur

Bevrijdingsdag 2022 wordt afgetrapt met de special Vuur van de vrijheid. Winfried Baijens presenteert vanuit Hotel de Wereld en op het 5 Mei Plein in Wageningen het programma. Er zijn optredens van onder anderen Paul van Vliet, Yentl & De Boer, Karsu, Meau en Jungle by Night en ook dragen acteurs fragmenten voor uit de 'dagboekbrieven' van twee geliefden tijdens de oorlog. De uitzending eindigt met het vertrek van de estafettelopers.Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Dodenherdenking, docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV