Vanavond op tv: tweede halve finale Songfestival, Vrienden van Amstel LIVE! 2022

Vanavond op tv: tweede halve finale Songfestival, Vrienden van Amstel LIVE! 2022
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 12 mei

Kijktip :

Vanavond worden er interessante documentaires uitgezonden, maar op tv wordt ook het nodige entertainment uitgezonden. Zo kun je naast reportageseries over dictatuur of Navalny ook kijken naar een Batman-film, De Vrienden van Amstel LIVE! 2022 of de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 12 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Zembla: dictatuur geen bezwaar

NPO 2
20:25 uur

Rwanda staat bekend om de bloedige genocide van 1994. Bijna een miljoen mensen vonden er een gruwelijke dood. Om het land weer overeind te helpen, schieten veel westerse landen te hulp. Zembla: dictatuur geen bezwaar onderzoekt de gevolgen hiervan. Na de gruwelijke genocide uit de jaren negentig krijgt Rwanda steeds meer een westers gezicht. Dit gebeurt onder aanvoering van de president van het land, Paul Kagame. Politieke tegenstanders van het regime noemen Kagame echter een dictator die geen enkele tegenspraak accepteert. Aan de ellende in Rwanda is nog allerminst een einde gekomen, want mensenrechtenorganisaties houden het Rwandese regime verantwoordelijk voor de moord op dissidenten. Zembla onderzoekt: hoe heeft de jarenlange financiële steun van Nederland bijgedragen aan een onafhankelijke Rwandese rechtsstaat?

Actiefilm: Batman Begins

Veronica
20:30 uur

De kleine Bruce Wayne zag zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. In Batman Begins vlucht hij naar het Oosten, waar hij wordt opgevangen door de ninjaleider Ra's Al-Ghul. Als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City, besluit hij een nieuw persoon te worden. Eén die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman. Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in de strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon.

Concert: De Vrienden van Amstel LIVE! 2022

RTL 4
20:31 uur

In januari zou de 23ste editie van De Vrienden van Amstel LIVE! plaatsvinden in Rotterdam Ahoy, maar door de strenge lockdown van dat moment kon die reeks niet doorgaan. Eind april en begin mei vond het feest alsnog plaats en vanavond zijn de hoogtepunten te zien op RTL 4. Zoals elk jaar maken ook bij deze editie weer een aantal Nederlandse sterren hun debuut bij De Vrienden van Amstel LIVE! Zo zien we Danny Vera, Flemming, Rolf Sanchez, Davina Michelle, Lucas & Steve en Emma Heesters het podium in Rotterdam betreden. Natuurlijk zijn er ook weer genoeg oude bekenden, die de populairste Nederlandse hits ten gehore brengen. De concertreeks was van 26 april tot en met 9 mei stijf uitverkocht; alleen op Koningsdag (27 april) werd er niet opgetreden. Oudgedienden als Acda & De Munnik, Maan, Guus Meeuwis en Nick & Simon waren natuurlijk ook weer van de partij. De échte veteraan van deze editie was echter Willeke Alberti, die voor de derde keer meedeed aan De Vrienden van Amstel LIVE!

Songfestival 2022: tweede halve finale

NPO 1
21:00 uur

Vanavond staat de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2022 op het programma. In Turijn zullen achttien landen het podium betreden, waarvan er tien door gaan naar de finale. NPO 1 doet vanaf 21.00 uur live verslag. S10 komt al in de eerste halve finale aan de beurt, maar vanavond is er nog genoeg om naar uit te kijken. Zo komt Jérémie Makiese namens België in actie en zien we ook landen als Australië, Ierland en Zweden op het podium, maar ook de beroemde band The Rasmus namens Finland. Op NPO 1 is vanaf 20.30 uur een voorbeschouwing te zien op het spektakel.

Optredens
Dit is de volgorde van de optredens in de tweede halve finale:

 1. Finland: The Rasmus - 'Jezebel'
 2. Israël: Michael Ben David - 'I.M.'
 3. Servië: Konstrakta - 'In corpore sano'
 4. Azerbeidzjan: Nadir Rüstəmli - 'Fade to Black'
 5. Georgië: Circus Mircus - 'Lock Me In'
 6. Malta: Emma Muscat - 'I Am What I Am'
 7. San Marino: Achille Lauro - 'Stripper'
 8. Australië: Sheldon Riley - 'Not the Same'
 9. Cyprus: Andromache - 'Ela'
 10. Ierland: Brooke - 'That's Rich'
 11. Noord-Macedonië: Andrea - 'Circles'
 12. Estland: Stefan - 'Hope'
 13. Roemenië: WRS - 'Llámame'
 14. Polen: Ochman - 'River'
 15. Montenegro: Vladana - 'Breathe'
 16. België: Jérémie Makiese - 'Miss You'
 17. Zweden: Cornelia Jakobs - 'Hold Me Closer'
 18. Tsjechië: We Are Domi - 'Lights Off'

Nieuw: Bariloche

Canvas
21:16 uur

Vanavond gaat de nieuwe reportageserie Bariloche van start op Canvas. Hierin ontmoet Eric Goens kinderen en kleinkinderen van Vlaamse collaborateurs die na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië zijn gevlucht om er een nieuw leven te beginnen. Idyllisch gelegen aan het meer van Bariloche met prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Patagonië is Goens in de eerste aflevering te gast bij Reni Viaene. Zij wordt 72 jaar geleden geboren als tweede dochter van het Vlaamse echtpaar in ballingschap Michel Viaene en Yvonne Bijnens. Vader Michel vecht tijdens de Tweede Wereldoorlog als oostfronter met het Duitse leger tegen de Russen in Stalingrad. Moeder Yvonne treedt als vrijwillige verpleegster in dienst bij het Duitse Rode Kruis. Na de bevrijding worden beiden door het Belgische Krijgshof veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen met verlies van hun burgerrechten.

Docu: Navalny

NPO 2
22:19 uur

Wie vergiftigde de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, en hoe? Deze vragen vormen de kern van de documentaire Navalny, een film met het tempo van een thriller. Daarnaast is het een portret van dé oppositieleider van Rusland, die hervormingen nastreeft en zich door niets laat afschrikken. In augustus 2020 wordt een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou reisde, omgeleid naar Omsk omdat een passagier aan boord doodziek wordt. Die passagier is Navalny, de felste criticus van Vladimir Poetin, en leider van de Russische oppositie. Navalny wordt naar Duitsland geëvacueerd. Daar bevestigden de Duitse autoriteiten dat hij met het zenuwgas novitsjok is vergiftigd. De film brengt Aleksej Navalny en onderzoeksjournalist Christo Grozev van Bellingcat samen, terwijl ze nauwgezet de identiteit van de potentiële huurmoordenaars onderzoeken. De documentaire is in realtime opgenomen in een klein Duits stadje terwijl Navalny herstelt en het moordonderzoek zich ontvouwt.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV