'Dankzij De Luizenmoeder gaan we hopelijk meer relativeren'}

'Dankzij De Luizenmoeder gaan we hopelijk meer relativeren'
Angela de Jong bedankt serie 'voor alles'

Nieuws :

AD-columniste Angela de Jong hoopt dat "we met z'n allen iets hebben geleerd" van de tv-serie De Luizenmoeder. Dat schrijft ze in haar tv-recensie in de krant.

De Jong vond dat ze naar aanleiding van het interview met de cast van De Luizenmoeder in De Wereld Draait Door nog één column over het programma moest schrijven. "Vanwege een zinnetje dat juf Ank (Ilse Warringa) tegen Matthijs van Nieuwkerk uitsprak. Namelijk dat ze nog altijd geen verklaring had voor het succes. Behalve dan misschien 'herkenbaarheid'. Daarom wil ik graag uitleggen wat míj zo trof in de serie."

Dat was in ieder geval de herkenbaarheid. "Wij kijkers kregen een genadeloze lachspiegel voorgehouden. Of we nu wilden of niet, we moesten gieren om onszelf, onze sociale klunzigheid en knulligheid, ons ongemak en de doorgeslagen hysterie en polarisatie over zo'n beetje alles in dit land", aldus De Jong. Eerder vertelde bedenker, producent en regisseur Jan Albert de Weerd over de vier succesfactoren van de serie.

Belangrijker vindt Angela de Jong dat niemand ontkwam in deze serie. "Doorgeslagen links werd net zo hard te kakken gezet als uitermate rechts. Politiek correct werd incorrect en vice versa. En dat in die alledaagse jungle van het schoolplein." Bovendien kwamen thema's voorbij die allemaal echt gebeuren. "Want Nancy (Bianca Krijgsman) kon het zich bij DWDD niet voorstellen, maar het project Lentekriebels bestaat dus al jaren, óók in groep 3. Volgende week is het weer zover."

Angela de Jong hoopt dat De Luizenmoeder voor wat verandering in Nederland heeft gezorgd. "Dus bedankt De Luizenmoeder, voor alles. En nu hoop ik van harte dat wij met z'n allen iets hebben geleerd van de serie en meer gaan relativeren en vooral vaker grinniken om onszelf."

Een speciale aflevering van De Luizenmoeder, met bloopers en nooit eerder uitgezonden materiaal, is zondag 18 maart om 20.25 uur te zien op NPO 3. Bekijk ook het overzicht van de leukste fragmenten uit De Luizenmoeder.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op 'Dankzij De Luizenmoeder gaan we hopelijk meer relativeren' of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV