Docu Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij zondag te zien op NPO 2

Docu Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij zondag te zien op NPO 2
Museum verdiept zich in zwarte bladzijde uit onze geschiedenis

Kijktip :

Het Nederlandse slavernijverleden werd door het Rijksmuseum erkend in een nieuwe tentoonstelling over deze episode uit onze geschiedenis. De documentaire Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van heel dichtbij zien hoe deze tentoonselling tot stand kwam.

Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Pijnlijk
De documentaire laat zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Valika Smeulders, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, is duidelijk: "Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden."

Zoektocht
Regisseur Ida Does volgt senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega's tijdens hun drie jaar durende zoektocht naar verzwegen verhalen: wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden? Voor het eerst richt het museum zich op slavernij in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië.

De documentaire Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij is zondag 29 mei om 19.15 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij zondag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV