Documentaire De schatten van de Krim maandag te zien op NPO 2

Documentaire De schatten van de Krim maandag te zien op NPO 2
Annexatie van de Krim zorgt voor onverwachte problemen

Kijktip :

Het is een noodlottig toeval dat uitloopt op een haast onontwarbaar probleem: terwijl begin 2014 in het Amsterdamse Allard Pierson Museum een expositie van kunstschatten uit de Krim is te zien, wordt dit gebied geannexeerd door Rusland. Wat moet er na de expositie gebeuren met de kunstschatten? Dat vraagstuk wordt behandeld in de documentaire De schatten van de Krim.

De schatten van de Krim gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Scheidsrechter
Aan wie moeten de unieke archeologische vondsten worden geretourneerd, na afloop van de tentoonstelling? De lokale musea op de Krim die ze in vertrouwen hebben uitgeleend? Of aan Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie? Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter. De documentaire biedt unieke toegang tot de beide hoofdrolspelers in het conflict.

Identiteit
De schatten van de Krim focust zich op de identiteit van beide volken die zijn geworteld in een stormachtige geschiedenis. Aan de ene kant zijn er de musea van de Krim, die zich nu bevinden op Russisch grondgebied, met geëmotioneerde museumdirecteuren die vrezen hun topstukken kwijt te zijn. Aan de andere kant is er de Oekraïense regering, die vindt dat de schatten altijd al hun eigendom waren.

De documentaire De schatten van de Krim is maandag 27 juni om 20.25 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu De schatten van de Krim terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV