Driedelige documentaireserie De gouden lichting komende week te zien op NPO 3

Driedelige documentaireserie De gouden lichting komende week te zien op NPO 3
Portret van misbruikte turnsters

Kijktip :

Terwijl Nederland begin deze eeuw getuige was van de successen van turnsters Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur blijken zij al die jaren in de greep van coaches geweest te zijn die systematisch hun grenzen overschreden. De documentaireserie De gouden lichting legt bloot hoe het viertal in een val liep waaruit ze niet konden ontsnappen.

De gouden lichting aflevering 1 gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Fysiek geweld
De turnsters behoorden tot de top van hun sport en werden meermaals verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Het was een meisjesdroom die uitkwam, een verhaal als een sprookje. Totdat ze, lang nadat hun glorietijd was verstreken, gezamenlijk naar buiten traden met hun werkelijke verhaal. Een verhaal waarin verbaal en fysiek geweld, psychologische machtsspelletjes en ontmenselijking de boventoon voeren.

Archiefmateriaal
In De gouden lichting wordt de hele geschiedenis van de vier turnsters aan de hand van indringende interviews en nooit eerder getoond archiefmateriaal gereconstrueerd. Van de eerste kennismaking met de turnsport op televisie tot de donkerste periode, van de eerste voorzichtige onthullingen tot het heden, waarin ze elk op eigen wijze in het reine proberen te komen met het verleden.

De driedelige serie De gouden lichting is van maandag 27 tot en met woensdag 29 juni dagelijks rond 21.55 uur te zien op NPO 3. Je kunt elke aflevering van De gouden lichting terugkijken bij Gids.tv.



Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV