Dinsdag 28 juni in Zwarte Zwanen: boze ouderen over hun pensioen

Dinsdag 28 juni in Zwarte Zwanen: boze ouderen over hun pensioen
Cees Grimbergen onderzoekt schimmige wereld

Kijktip :

Deze en volgende week zijn er twee nieuwe afleveringen van Zwarte Zwanen te zien op NPO 2. De belangrijkste vragen in Zwarte Zwanen zijn: welke mensen schuiven 1800 miljard euro over de wereld? Hoe doen zij dat? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Cees Grimbergen onderzoekt de schimmige wereld van ons pensioengeld.

Zwarte Zwanen gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Ouderen
In deze aflevering laten boze ouderen van zich horen. De Brabantse vriendinnen Riet en Marga hebben naast hun AOW een pensioen van 500 euro per maand. Hoe komen zij rond en hoe denken zij over de stijgende kosten van levensonderhoud? Trucker Ger Trines legt uit dat ook werkende Nederlanders door de strenge rekenregels een lager pensioen tegemoet kunnen zien. Aan zijn keukentafel berekende de 78-jarige Ted van der Lugt hoeveel indexatie zijn pensioenfonds PMT niet uitbetaalde.

Wouter Koolmees
Sinds 2009 bedraagt de inflatie zo'n 25 procent. De koopkracht van het pensioen is voortdurend gedaald. Een gemiddeld maandpensioen is ongeveer 700 euro. Dat de pensioenen niet verhoogd worden heeft alles te maken met de rekenmethode die is voorgeschreven. Regering, Nederlandsche Bank en pensioenfondsen houden geen rekening met de werkelijk behaalde rendementen. Oud-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt terug op het dossier pensioenen.

De nieuwe afleveringen van Zwarte Zwanen zijn dinsdag 28 juni en dinsdag 5 juli om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zwarte Zwanen terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's