Zaterdag 2 juli in Classic Albums: Gil Scott-Heron - Pieces of a Man

Zaterdag 2 juli in Classic Albums: Gil Scott-Heron - Pieces of a Man
Legendarische plaat van baanbrekende muzikant

Kijktip :

De naam Gil Scott-Heron zal niet meteen een belletje doen rinkelen bij veel Nederlanders. Hij was in de jaren zeventig funk-, jazz- en soulgrootheid die een reeks klassieke albums maakte. In Classic Albums wordt vanavond zijn Pieces of a Man (1971) tegen het licht gehouden.

Classic Albums over Pieces of a Man gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Debuut
De Amerikaanse dichter, muzikant en schrijver Scott-Heron debuteerde in 1970 met de plaat Small Talk at 125th and Lenox, een livealbum dat vooral spoken word-voordrachten bevat. Een jaar later maakte hij zijn officiële muzikale debuut met Pieces of a Man, door de critici onmiddellijk onthaald als een meesterwerk. Het album bestaat uit een inventieve mix van jazz, poëzie en spoken word.

Burgerrechtenbeweging
Bekendste nummer op de plaat is ongetwijfeld protestlied 'The Revolution Will Not Be Televised'. In Classic Albums vertellen Afro-Amerikaanse schrijvers, kunstenaars en muzikanten wat het album voor hen betekent en wordt een beeld geschetst van de burgerrechtenbeweging in de VS in de jaren zeventig. Daarnaast wordt verteld hoe het album werd opgenomen en op welke manier het aan de basis staat van de hiphop en rap.

Classic Albums over Pieces of a Man van Gil Scott-Heron is zaterdag 2 juli om 22.55 uur te zien op NPO 3. Na afloop kun je deze aflevering van Classic Albums terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV