Gruwelijk filmdrama American History X zaterdag te zien op Veronica

Gruwelijk filmdrama American History X zaterdag te zien op Veronica
Ook te streamen via Pathé Thuis en iTunes

Kijktip :

De release van American History X ging in 1998 gepaard met veel controverse vanwege de beladen thema's en scènes die de film bevat. Toch werd de film ook meteen onthaald als een meesterwerk, met een sublieme hoofdrol van Edward Norton. Dit gruwelijke drama is zaterdag te zien op Veronica en je kunt American History X streamen via Pathé Thuis en iTunes.

Het verhaal
Derek Vinyard werpt zich op als leider van een groep neonazistische skinheads, nadat zijn vader tijdens het blussen van een brand in een door Afro-Amerikanen bevolkt drugspand werd vermoord. Derek pleegt een gruwelijke moord op een donkere jongen en belandt in de gevangenis. Daar komt hij tot inkeer en nadat hij is vrijgelaten probeert hij zijn jongere broer Danny, die hem bijna als zijn idool beschouwt, ook op het rechte pad te krijgen.

Beoordeling Gids.tv: ★★★★
Natuurlijk is er één scène in American History X die bij alle kijkers op het netvlies zal blijven staan, maar deze film is veel meer dan dat. Regisseur Tony Kaye, die hiermee zijn debuut maakte, snijdt tal van interessante thema's aan die ook bijna vijfentwintig jaar later nog altijd actueel en fascinerend zijn. Daarbij kon hij bouwen op een fantastische cast met een werkelijk sublieme Edward Norton in de hoofdrol, die destijds op de toppen van zijn kunnen was. Niet voor niets werd hij genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur.

Cast
Naast Edward Norton (The French Dispatch) en Edward Furlong (Terminator 2: Judgment Day) zijn ook Beverly D'Angelo (National Lampoon's Christmas Vacation), Elliott Gould (Ocean's Eleven) en Stacy Keach (The Bourne Legacy) te zien in American History X. Deze film is geregisseerd door Tony Kaye.

American History X (1998) wordt beoordeeld met een 8,5 op IMDb en is zaterdag 2 juli om 23.05 uur te zien op Veronica. Genre: drama, misdaad. Speelduur: 119 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's