Wordt internet de nieuwe standaard voor het kijken naar tv-programma's?

Wordt internet de nieuwe standaard voor het kijken naar tv-programma's?
Lineair televisiekijken steeds minder populair

Nieuws :

Hoewel streamingdiensten steeds meer aan terrein winnen, was het traditionele televisiekijken in de afgelopen jaren nog altijd relatief populair. Toch heeft het er alle schijn van dat het zogenoemde lineaire televisiekijken over enige tijd niet meer de meest gangbare vorm zal zijn. Meer en meer schakelen we over naar het kijken van programma’s via het internet. Zeker nu een steeds groter deel van ons land toegang heeft tot een glasvezelnetwerk, zijn de mogelijkheden op dat gebied enorm toegenomen.

Veranderd kijkgedrag
Sinds Nederland in 1951 het eerste televisieprogramma kon ontvangen, is er heel wat gebeurd. We doelen dan met name op de verbeterde beeldkwaliteit, want het kijkgedrag veranderde in meer dan zestig jaar eigenlijk nauwelijks. Dat wil zeggen: er was lange tijd geen andere optie beschikbaar dan lineair kijken, hetgeen inhoudt dat je kijkt naar een programma dat op dat moment uitgezonden wordt. Kabelmaatschappijen ontwikkelden uiteindelijk systemen die het mogelijk maakten om programma’s op een willekeurig moment op te roepen en af te spelen. Hiermee werd de basis gelegd voor televisie op afroep. Tegenwoordig is dat al heel vanzelfsprekend. We blijven niet meer thuis voor die leuke show, die spannende serie of die belangrijke wedstrijd. We doen gewoon ons ding en als we weer thuis zijn, vragen we de beelden op.

Internetverbinding
Inmiddels zijn televisie en internet behoorlijk met elkaar verweven geraakt. De nieuwste generatie televisietoestellen fungeert als computer waarmee je direct op het internet kunt surfen. Je klikt de programma’s aan die je graag wilt zien en ze verschijnen vrijwel direct op het scherm. Er zijn al diverse programmamakers die uitsluitend op het internet actief zijn. Je hoeft niet eens een omroeporganisatie te zijn of ermee samen te werken. In feite kan iedereen via een videodienst als YouTube zelf zijn eigen programma’s maken. Dat wordt dan ook volop gedaan, al is slechts een beperkt deel daarvan zo succesvol dat er serieuze kijkersaantallen worden gescoord. Belangrijk bij dit alles is de stabiliteit van de internetverbinding. We noemden al het glasvezelnetwerk, maar ook de bestaande kabelnetwerken zijn goed in staat een verbindingssnelheid te leveren die afdoende is voor dergelijke toepassingen. Als consument kun je online de pakketten en tarieven voor internet vergelijken en op die manier het abonnement kiezen dat het beste past bij je gebruik.

Optelsom
Vaak staan mensen er niet eens bij stil hoeveel ze nu al via het internet doen. Je gebruikt waarschijnlijk het wifisignaal om in te loggen met je mobiele telefoon en je laptop, maar ook steeds meer slimme apparaten in huis gebruiken een stukje van de beschikbare bandbreedte. Zo zijn er bijvoorbeeld al koelkasten en wasmachines die je op afstand kunt uitlezen. In gezinnen met opgroeiende kinderen zal het dataverbruik doorgaans nog een stuk hoger liggen, omdat er meer apparaten verbonden zijn met het internet. Je totale dataverbruik is een optelsom van al die factoren en daarin neemt het online tv kijken ook steeds vaker een prominente plaats in. Dit vereist een internetpakket met voldoende brandbreedte.

Wil je de beste internetkeuze maken? Ga dan naar de website van de Consumentenbond om het pakket te kiezen dat bij jou past.

Actuele video's

Meer actuele video's