Maandag in De Kennis van Nu Special: forensisch sporenonderzoek

Maandag in De Kennis van Nu Special: forensisch sporenonderzoek
Kijkje in de keuken bij Nederlands Forensisch Instituut

Kijktip :

Niet alleen mensen maar ook planten, insecten en dierenharen kunnen moordenaars verraden. Een team van biologen onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut sporen afkomstig van andere levensvormen dan de mens. We volgen hun werk in deze special van De Kennis van Nu.

De Kennis van Nu over forensisch onderzoek gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Veroordeling
Die levensvorm kan van alles zijn: bacteriën, stuifmeel, kiezelwieren, een berkenzaadje of een haar van een kat. Het zijn allemaal groene, stille getuigen. Forensisch onderzoeker Irene Kuiper laat zien dat zelfs een theelepeltje grond het verschil kan maken tussen een veroordeling of vrijspraak. De Duitse entomoloog (insectendeskundige) Mark Benecke onderzoekt insecten die op een plaats delict worden aangetroffen.

Lijk
De dieren die Benecke aantreft vertellen hem hoe lang een lijk ergens heeft gelegen en of het lichaam is verplaatst. Naast het Amsterdam UMC ligt een veldje waar lichamen begraven liggen voor de wetenschap. Forensisch biofysicus Maurice Aalders onderzoekt daar hoe begroeiing de locatie van een graf kan verraden.

De Kennis van Nu Special over forensisch onderzoek is maandag 5 september om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van De Kennis van Nu terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV