Donderdag 8 september in Zembla: het PFAS-schandaal

Donderdag 8 september in Zembla: het PFAS-schandaal
Onderzoeksjournalistiek programma is terug

Kijktip :

Het onderzoeksjournalistieke actualiteitenprogramma Zembla is vanaf donderdag 8 september terug met nieuwe afleveringen op NPO 2. We beginnen deze nieuwe reeks met een aflevering over het PFAS-schandaal in Nederland.

Vervuild
In Zeeland is het water zo ernstig vervuild geraakt met giftige PFAS-stoffen, dat er geen vis meer gegeten mag worden uit de Westerschelde. Vorig jaar ontstond in België grote commotie toen bleek dat chemiebedrijf 3M in Antwerpen jarenlang enorme hoeveelheden PFAS in de Schelde heeft geloosd. Dit leidde tot een parlementair onderzoek en het stilleggen van de fabriek.

Gevolgen
Tot nu toe wezen alle beschuldigende vingers naar 3M, maar ondanks het ingrijpen bij dit bedrijf wordt het PFAS-gehalte in de Westerschelde niet minder. De grote vraag is natuurlijk: hoe is dit mogelijk? Zembla volgt het PFAS-spoor en ontdekt een andere belangrijke bron van de PFAS-vervuiling, met grote gevolgen voor Nederland.

Het nieuwe seizoen van Zembla is vanaf donderdag 8 september wekelijks rond 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's