Ontroerende docu Wend je lichaam naar de zon woensdag te zien op NPO 2

Ontroerende docu Wend je lichaam naar de zon woensdag te zien op NPO 2
Sana Valiulina graaft in het leven van haar vader

Kijktip :

De documentaire Wend je lichaam naar de zon is een ontroerend liefdesverhaal over een vader, die tegelijk met vijf miljoen lotgenoten wordt onderworpen aan de macht van twee dictators: Adolf Hitler en Jozef Stalin. Zijn dochter, Sana Valiulina, doet een ultieme poging haar ondoorgrondelijke vader, inmiddels overleden, te begrijpen.

Wend je lichaam naar de zon gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Goelags
Sana’s vader behoort tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel sterft tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden worden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Gaandeweg raakt hij van zichzelf vervreemd maar door zijn mentale veerkracht, gevoel voor kunst en een flinke dosis geluk weet hij alle gruwelen te overleven. Tien jaar lang verblijft de vader van Sana in de goelags.

Verliefd
Vanuit het werkkamp waar hij zit stuurt hij brieven naar zijn familie, maar op een reactie wacht hij tevergeefs, totdat de brieven per toeval terecht komen bij de moeder van Sana. Jarenlang ze gepassioneerde brieven en kunstwerkjes over en weer, en worden ze verliefd. Voorzien van deze brieven treedt Sana nu samen met haar zus in de voetsporen van haar vader. Ze reist met de trein naar de plek waar het strafkamp ooit is geweest om zo het verhaal te achterhalen wat haar vader nooit vertelde.

De documentaire Wend je lichaam naar de zon is woensdag 21 september om 22.50 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Wend je lichaam naar de zon terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV