Documentaire Jane Fonda: actrice en activist woensdag te zien op NPO 2

Documentaire Jane Fonda: actrice en activist woensdag te zien op NPO 2
Portret van spraakmakende Hollywoodster

Kijktip :

Ze is filmster, politiek activist, aerobics goeroe en zakenvrouw. De documentaire Jane Fonda: actrice en activist overziet het immer voortdurende, turbulente leven van een echt Amerikaans Hollywoodicoon - met al haar dromen, ambities en desillusies.

Jane Fonda: actrice en activist gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Henry
Jane groeit op in een acteursfamilie, met filmster Henry Fonda als veeleisende vader en een depressieve moeder, die al vroeg in haar leven zelfmoord pleegt. Jane wordt zo gedwongen haar eigen weg te zoeken. Lee Strasberg van de New Yorkse Actors Studio onderkent als eerste haar acteertalent en zet haar op het spoor van Broadway en Hollywood, waarna het filmdebuut Walk on the Wild Side (1962) volgt.

Vietnam
In Parijs beginnen in 1968 de protesten tegen het Amerikaanse imperialisme en de oorlog in Vietnam. Fonda, inmiddels een grote ster, sluit zich aan en maakt in haar vaderland met regisseur Sydney Pollack wederom een spraakmakende film: They Shoot Horses, Don't They? Deze rol grijpt haar aan en zet haar op het pad van een krachtig protest tegen president Nixon. Haar bezoek aan Noord-Vietnam wordt gezien als propaganda en anti-Amerikaans. Ze is plotseling Hanoi Jane, een verraadster.

De documentaire Jane Fonda: actrice en activist is woensdag 28 september om 23.40 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Jane Fonda: actrice en activist terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV