Documentaire De klimaatverkenner met Nicolaas Veul zie je vrijdag op NPO 3

Documentaire De klimaatverkenner met Nicolaas Veul zie je vrijdag op NPO 3
Zijn we voorbereid op de toekomst?

Kijktip :

Vrijdag is de documentaire De klimaatverkenner te zien op NPO 3. In deze film loopt programmamaker Nicolaas Veul op de troepen vooruit. Hij verkent onze toekomst én gaat op zoek naar een plan B. Want waarom gaan we er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land nu al onder zeeniveau liggen?

De klimaatverkenner gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Verhuizen
Noorwegen ligt hoog, heeft veel ruimte, aardige mensen en is een rijk land. De ideale plek voor Nederlanders om naartoe te verhuizen mocht de zeespiegel zo drastisch stijgen dat de dijken ons niet meer kunnen beschermen. Want waarom luisteren we niet naar klimaatwetenschappers? We zien de ramp aankomen, maar komen niet echt in actie.

Stijging
We blijven bouwen in lage gebieden meters onder zeeniveau, terwijl de wetenschap ons waarschuwt. De aarde warmt sneller op dan we dachten. In de worst case scenario's van het IPCC kan de zeespiegel tot vijf meter stijgen in honderd jaar, en tot wel vijftien meter in de eeuwen daarna. Wij zijn geneigd te denken: de dijken redden ons wel, en anders verzinnen de ingenieurs wel iets. Maar is dat wel zo? Nemen we niet een te grote gok?

De documentaire De klimaatverkenner is vrijdag 28 oktober om 20.25 uur te zien op NPO 3. Na afloop kun je de docu De klimaatverkenner terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's