Tv-première oorlogsfilm De Oost zaterdag te zien op NPO 3

Tv-première oorlogsfilm De Oost zaterdag te zien op NPO 3
Grote productie van Nederlandse bodem

Kijktip :

Vorig jaar was de overweldigende oorlogsfilm De Oost één van de grootste producties van Nederlandse bodem. De film was niet bang om een donkere episode uit de Nederlandse geschiedenis aan te stippen en maakte grote indruk op het publiek. Zaterdag is De Oost voor het eerst te zien op televisie, bij NPO 3.

Het verhaal
De Oost begint in 1946. De Nederlandse soldaat Johan wordt samen met honderdduizend anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Gaandeweg raakt Johan in de ban van Raymond Westerling, een charismatische legerkapitein. Wanneer de oorlog opeens escaleert en Westerling het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de dunne lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½
De Oost gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949, een zeer beladen hoofdstuk uit onze vaderlandse geschiedenis. Deze verborgen geschiedenis leidde tot duizenden doden. Oorlogswinter-acteur Martijn Lakemeier en ook Jonas Smulders, in een bijrol, zijn indrukwekkend in deze oorlogsfilm. Marwan Kenzari (ooit nog gezellig in de film Hartenstraat) laat een héél andere kant van zijn acteertalent zien in de rol van de meedogenloze Raymond Westerling, alias 'De Turk'. Klein puntje van kritiek: de dialogen zijn soms wat kort en het verhaal springt bij vlagen wat van de hak op de tak. Een harde, verdrietige en wrede film, deels gefictionaliseerd (vooral in de slotakte), maar die slaat letterlijk en figuurlijk wel in als een bom.

Cast
Naast Martijn Lakemeier (Oorlogswinter) en Marwan Kenzari (The Angel) zijn ook Huub Smit (Riphagen) en Jonas Smulders (Paradise Drifters) te zien in De Oost. Deze productie is geregisseerd door Jim Taihuttu (Rabat).

De Oost (2021) wordt beoordeeld met een 6,9 op IMDb en is zaterdag 19 november om 22.00 uur te zien op NPO 3. Genre: drama, oorlog. Speelduur: 150 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV