Vrijdag 25 november in De kijk van Koolhoven: dystopia

Vrijdag 25 november in De kijk van Koolhoven: dystopia
Films over gruwelijke toekomst

Kijktip :

In de derde aflevering van dit seizoen van De kijk van Koolhoven, waarin regisseur Martin Koolhoven zijn favoriete filmgenres bespreekt, is het thema 'dystopia'. Deze dystopie-films tonen ons een schrikbeeld van de toekomst, waarin onze maatschappij ernstig veranderd is.

De kijk van Koolhoven gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Dramatische setting
'Je hebt voor speelfilms drama en conflict nodig,' zegt Martin Koolhoven, 'en een dystopie is van zichzelf al een dramatische setting. In tegenstelling tot de utopie, die in de meeste films toch stiekem een vermomde dystopie blijkt te zijn.' Onder de dystopische films zitten opvallend veel klassiekers, zoals Metropolis (1927), Nineteen Eighty-Four (1984) en The Matrix (1999).

Pinocchio
Ook gaat het in deze aflevering van De kijk van Koolhoven over artificiële intelligentie en onze angst daarvoor. Films als 2001: A Space Odyssey (1968) en Blade Runner (1982), zo legt Koolhoven uit, zijn allemaal moderne varianten op Pinocchio (1940). Andere films die aan bod komen zijn A Clockwork Orange (1971) en Snowpiercer (2013), maar - verrassend genoeg - ook The Pink Panther (1963), The Sound of Music (1965) en Forrest Gump (1994).

De kijk van Koolhoven is elke vrijdag om 20.25 uur te zien op NPO 3. Je kunt alle afleveringen van De kijk van Koolhoven terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's