Documentaire Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe woensdag te zien op NPO 2

Documentaire Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe woensdag te zien op NPO 2
Portret van legendarische filmster

Kijktip :

Op het eerste gezicht weten we alles van haar: Marilyn Monroe, hét sekssymbool van de twintigste eeuw en nog altijd een icoon. Maar alles wat we weten van Marilyn is ons verteld, door een studio, door een man, vanuit the male gaze. De documentaire Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe schetst een ander beeld van de Hollywoodlegende.

Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Pleeggezinnen
Marilyn Monroe wordt geboren als Norma Jeane Baker, in Los Angeles in 1926. Haar moeder kan niet voor haar zorgen en haar vader wil niks van haar weten. Ze groeit op in verschillende pleeggezinnen. Op vroege leeftijd ontdekt ze dat er meer geld te verdienen valt met haar lichaam dan met werken in een fabriek, en ze begint een carrière als pin-up model. Toch heeft ze grotere ambities: acteren in Hollywood.

Klassiekers
Door haar werk als model wordt ze opgemerkt door filmstudio 20th Century Fox waar ze een contract krijgt en langzaam transformeert in Marilyn Monroe: andere haarkleur, andere naam en enkel rollen waarvoor ze puur vanwege haar uiterlijk wordt gecast. Ze speelt in klassiekers als All About Eve, Niagara en Gentlemen Prefer Blondes, maar wordt telkens gecast als 'het domme blondje'. Toch spendeert Norma Jeane al haar vrije tijd aan het verbeteren van haar acteerwerk.

De documentaire Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe is woensdag 30 november om 22.40 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV