Laatste aflevering Het Rampjaar 1672 vrijdag te zien op NPO 2

Laatste aflevering Het Rampjaar 1672 vrijdag te zien op NPO 2
Geschiedenisserie bereikt climax

Kijktip :

Vrijdag (2 december) is de laatste aflevering van de geschiedenisserie Het Rampjaar 1672 te zien op NPO 2. In deze serie gaan we terug in de tijd naar 1672, toen Nederland - een jong land dat zich veilig waant - van drie kanten ongenadig wordt aangevallen door machtige vijanden.

Het Rampjaar 1672 gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Kansen keren
In de slotaflevering van Het Rampjaar 1672 is te zien hoe de kansen voor Nederland, na maanden van rampspoed, eindelijk echt beginnen te keren. Een schoolmeester helpt bij het heroveren van Coevorden waarna de bisschop van Münster moet afdruipen. Ook de Fransen trekken zich terug. Maar dat gaat uiterst traag en vaak gepaard met gijzelingen en verwoestingen. Om de eer van Lodewijk XIV te redden wordt zelfs Maastricht nog ingenomen.

Vrede van Nijmegen
Pas in 1678 volgt de Vrede van Nijmegen. De stad is dan al maanden het decor van de grootste verzameling internationale diplomaten ooit. Eindelijk laat Nederland de oorlog definitief achter zich. Huizen zijn verwoest, veel vee is weggevoerd, landerijen zijn langdurig onbruikbaar door zout water, de (kunst)handel is ingestort. Willem III wordt geëerd als 'Redder des Vaderlands', maar het vaderland verkeert in dramatische staat.

De slotaflevering van Het Rampjaar 1672 is vrijdag 2 december om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Het Rampjaar 1672 terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV