De documentaire Het is geen verleden - 08 12 1982 biedt een terugblik op de gebeurtenissen in de nacht waarin vijftien mannen gefolterd en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname. Hun verhaal wordt verteld aan de hand van getuigenissen, archiefbeelden en het werk van kunstenaars.

Het is geen verleden - 08 12 1982 gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Noraly Beyer
Journalist Noraly Beyer - die we kennen als presentatrice van het NOS Journaal - spreekt met Surinaamse jongeren en generatiegenoten over een verleden dat geen verleden blijkt te zijn. De documentaire bevat getuigenissen en reconstructies die ontleend zijn aan het 8-decemberstrafproces, dat leidde tot een vonnis van twintig jaar voor voormalig legerleider en oud-president Desi Bouterse.

Misdrijven
Voor veel mensen heeft de decembernacht van 1982 Suriname voorgoed veranderd. De folteringen en moorden die in Fort Zeelandia plaatsvonden worden door professor John Dugard, Zuid-Afrikaanse mensenrechtenexpert, betiteld als 'misdrijven tegen de menselijkheid'. Noraly Beyer spreekt in Het is geen verleden - 08 12 1982 met onder anderen Dugard en Gerard Spong.

De documentaire Het is geen verleden - 08 12 1982 is donderdag 8 december om 22.20 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Het is geen verleden - 08 12 1982 terugkijken bij Gids.tv.