Vanavond op tv: KiKa-special Beste Zangers, De Kookklunzen en nieuwe serie Sleepers

Vanavond op tv: KiKa-special Beste Zangers, De Kookklunzen en nieuwe serie Sleepers
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 8 december

Kijktip :

Vanavond is er weer geen WK voetbal op tv, maar er is meer dan genoeg leuks op televisie te zien. Van een gezellig kookprogramma tot een nieuwe dramaserie, een indrukwekkende documentaire tot een grappige film of een special van Beste zangers. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 8 december.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Zembla: protest tegen windmolens

NPO 2
20:28 uur

Windmolens werden lange tijd gezien als een belangrijke pijler in de strijd voor groene energie, maar inmiddels stuit de aanleg van windmolenparken op steeds meer verzet. Zembla onderzoekt in een nieuwe aflevering deze protesten. Zijn ze terecht? De felle protesten van burgers tegen het almaar groeiende aantal windmolenparken in Nederland nemen toe. Om de klimaatdoelen te halen komen er vóór 2030 nog eens honderden turbines bij. Burgers die in de buurt van windmolens wonen maken zich zorgen over de gezondheidseffecten. Sommigen kunnen door geluid van de molens niet slapen en ervaren stress en andere gezondheidsproblemen. Bewoners voelen zich machteloos, want het geluid blijkt binnen de vastgestelde normen te vallen en dus heeft een klacht indienen geen zin. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk. Zembla onderzoekt: wie hebben de geluidsnormen vastgesteld en hoe is dat gedaan? Worden omwonenden wel gehoord door de overheid?

Terug: De Kookklunzen

SBS 6
20:29 uur

Vorig jaar was er alleen een kerstspecial te zien van het kookprogramma De Kookklunzen, dit jaar kunnen we genieten van maar liefst vier afleveringen. Gordon presenteert het programma, waarin hij in iedere aflevering zes kandidaten ontvangt die absoluut niet kunnen koken. Een driegangenkerstmenu bereiden met mensen die nog geen ei kunnen bakken. Dat is een onmogelijke opgave. Toch? Topchef Herman den Blijker gaat deze uitdaging aan en neemt het iedere week op tegen een andere collega-chef. In De Kookklunzen proberen deze beide chefs met een team van drie personen die nog nooit hebben gekookt, een kerstdiner op tafel te zetten. Tijdens deze kookwedstrijd mogen de chefs alleen aanwijzingen geven… De teams krijgen een tas met ingrediënten én een driegangenmenu. Eén groot probleem: de twee chefs mogen tijdens de kookwedstrijd niets doen. Ze zijn niet eens in de keuken aanwezig. Op afstand krijgen zij beperkte spreektijd. Voor de rest moeten ze het met gebaren doen die in de keuken zichtbaar zijn op een scherm. Winnen hun teamleden de culinaire quiz die Gordon met hen speelt, dan winnen zij beperkte tijd waarin hun chef wél, al is het kort, aanwijzingen mag geven in de keuken.

Thriller: Joker

Veronica
20:29 uur

In Joker zoekt Arthur Fleck verbinding in het grimmige Gotham City, maar voelt zich verstoten door de maatschappij. Zijn kwetsbare moeder is zijn beste vriend, een vader heeft hij niet. Geleidelijk begint hij steeds meer uit de pas de lopen en ontpopt hij zich van vriendelijke clown tot de schurk Joker.

Comedy: Ferris Bueller's Day Off

Paramount Network
20:30 uur

Er komt een moment in het leven van iedere jongvolwassene waarop hij zijn ouders moet misleiden om een dag te spijbelen. In de film Ferris Bueller's Day Off is die dag nu aangebroken voor Ferris Bueller, een grootmeester in het manipuleren van volwassenen.

Nieuw: Sleepers

RTL 4
20:31 uur

Vanavond zendt RTL 4 de eerste twee afleveringen van de gloednieuwe Videoland-dramaserie Sleepers uit. Deze snoeiharde, beklemmende en bloedstollend spannende serie vertelt het verhaal van de corrupte agent Martin, vertolkt door acteur Robert de Hoog. De wereld van rechercheur Martin Oudkerk stort in wanneer zijn surrogaatvader Henk vermoord wordt. Henk is één van de laatst overgebleven criminelen uit het tijdperk van oude penoze en heeft sinds het begin van deze eeuw mensen naar de politieschool gestuurd om informatie door te geven aan zijn criminele organisatie. Martin manoeuvreert tussen de onderwereld van Utrecht en de bovenwereld van de recherche. Terwijl zijn beste vriend Willem en nieuwkomer Dwight Martin steeds meer naar de onderwereld trekken, moet Martin een masker ophouden bij zijn vrouw Noura Oudkerk die zelf een vakkundige rechercheur is bij interne zaken van de Utrechtse politie.

Muziek: KiKa-special Beste Zangers

NPO 1
20:33 uur

Beste Zangers is vanavond te zien op NPO 1 met een speciale extra uitzending. Deze special is gemaakt in samenwerking Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en vraagt aandacht voor dit goede doel, met als doel zoveel mogelijk donaties op te halen. In deze aflevering is er geen 'hoofdgast', maar Jan Smit heeft Anita Meyer uitgenodigd om naast hem plaats te nemen als ambassadeur van één van de belangrijkste partners van KiKa, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Verder bezoeken drie artiesten een gezin waarbij kinderkanker onderdeel van hun leven is of is geweest.

Artiesten
De volgende artiesten treden op in deze special van Beste Zangers:

  • Glen Faria
  • Maria Fiselier
  • Tania Kross
  • Henk Poort
  • Jaap Reesema
  • Tabitha

Docu: Het is geen verleden - 08 12 1982

NPO 2
22:20 uur

De documentaire Het is geen verleden - 08 12 1982 biedt een terugblik op de gebeurtenissen in de nacht waarin vijftien mannen gefolterd en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname. Hun verhaal wordt verteld aan de hand van getuigenissen, archiefbeelden en het werk van kunstenaars. Journalist Noraly Beyer - die we kennen als presentatrice van het NOS Journaal - spreekt met Surinaamse jongeren en generatiegenoten over een verleden dat geen verleden blijkt te zijn. De documentaire bevat getuigenissen en reconstructies die ontleend zijn aan het 8-decemberstrafproces, dat leidde tot een vonnis van twintig jaar voor voormalig legerleider en oud-president Desi Bouterse. Voor veel mensen heeft de decembernacht van 1982 Suriname voorgoed veranderd. De folteringen en moorden die in Fort Zeelandia plaatsvonden worden door professor John Dugard, Zuid-Afrikaanse mensenrechtenexpert, betiteld als 'misdrijven tegen de menselijkheid'. Noraly Beyer spreekt in Het is geen verleden - 08 12 1982 met onder anderen Dugard en Gerard Spong.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV