In Nicolaas op oorlogspad proberen hobbyisten WOII te ervaren

In Nicolaas op oorlogspad proberen hobbyisten WOII te ervaren
NRC en Parool keken naar nieuw NPO 3-programma

Gemist

In de vierdelige reportageserie Nicolaas op oorlogspad gaat Nicolaas Veul op onderzoek uit om te weten te komen waar zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog vandaan komt. De tv-recensenten van Het Parool en de NRC zagen in het programma veel hobbyisme.

"Veul kent die oorlog vooral van computerspelletjes als Call of Duty: 'Nachtenlang heb ik gevochten. Honderden keren landde ik op het strand van Normandië.' Hij vroeg zich af: 'Zou ik ook maar iets kunnen ervaren van wat die soldaten echt hebben ervaren?' Lips wist het antwoord op die vraag al: nee, uiteraard. Maar Veul ging eerst nog naar Normandië voor een re-enactment van de slag van juni 1944. Samen met tientallen oorlogshobbyisten sliep hij in authentieke tentjes en maakte hij in uniform jacht op de Duitsers", beschrijft Han Lips het programma in Het Parool.

"Nadat de slag was gewonnen stond Veul nog stijver van de adrenaline: 'Het heeft iets heroïsch, iets romantisch, die WOII.' (...) Nederig concludeerde Veul dat hij die romantiek zelf bij de oorlog had bedacht. Maar Lips twijfelde of hij echt wijzer was geworden", is te lezen in Het Parool.

NRC-columnist Arjen Fortuin schrijft: "Het brengt hem in Normandië, waar jaarlijks honderden mannen samenkomen om zo precies mogelijk veldslagen uit 1944 na te spelen. Kosten noch moeite zijn gespaard bij het verzamelen van voertuigen en precies de juiste authentieke wapens. Veul mag mee met een bataljon, op voorwaarde dat hij echt meespeelt. Dus wordt hij 'oorlogscorrespondent’' al vloekt het Samsung-logo op de band van zijn fototoestel wel een beetje met de rest van de re-enactment. We zien de mannen rennen, horen de losse flodders en zien af en toe een soldaat kermend ter aarde storten."

Er kwam ook een 101-jarige veteraan aan het woord. "Hij vertelde over gillende sergeanten, over psychoses. 'Oorlog is een vloek op de dwaasheid van het menselijk geslacht en zijn onvermogen om in vrede te leven. Ik draag de oorlog met mij mee als een horrorfilm', verklaarde de oude man. De hobby van de een is de horror van de ander", aldus Fortuin.

Nicolaas op oorlogspad is elke donderdag om 20.55 uur te zien op NPO 3.

Tags: wapens, tweede wereldoorlog, oorlog, onderzoek, kosten, media, horrorfilm, columnist, soldaat, strand, jacht, romantisch, hobby, veteraan, samsung, uniform, npo, nrc, tv-programma, horror, computerspelletjes, soldaten, vrede, nicolaas veul, npo 3, vpro, re-enactment, tv-recensie

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »