Trouw noemt Hugo Borst en Adelheid Roosen 'de lieve Geer & Goor'

Trouw noemt Hugo Borst en Adelheid Roosen 'de lieve Geer & Goor'
Nieuwe docu-serie In De Leeuwenhoek

Nieuws

In de nieuwe documentaireserie In De Leeuwenhoek op NPO 2 zijn publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen "de lieve Geer & Goor". Dat schrijft Maaike Bos in haar tv-recensie in Trouw.

In het programma In De Leeuwenhoek onderzoeken Borst en Roosen de zorg voor dementerenden in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. "De makers zitten duidelijk niet achter muurtjes te wachten tot ze op camera misstanden kunnen vastleggen; dit is geen Zembla. Ze wonen juist een maand lang bij de dementerenden in, en laten door hun voelbare aanwezigheid het contrast zien met de verschraalde ouderenzorg in het algemeen. Zonder hen is er het grote Niets, de apathie en verveling", aldus Bos.

Roosen en Borst met een bewoner van De Leeuwenhoek

"Beide mantelzorgers weten waarover ze het hebben. Borst vroeg er met Carin Gaemers al aandacht voor in hun zorgmanifest. Roosen heeft tien jaar lang haar dementerende moeder verzorgd, en ging de afgelopen maanden de theaters langs met haar korte film en voorstelling 'Mam on tour'. Ze zou de dementenzorg zo graag persoonlijker, onconventioneler en liefdevoller zien."

Aanrakerig
Dat beeld komt duidelijk naar voren in de docu-serie. Maaike Bos: "Nou, die intentie komt wel in beeld in In De Leeuwenhoek. Deze lieve Geer & Goor van omroep Human beginnen met een praatje, of kijken een halfuurtje oude foto's." In Het Parool voegt tv-recensent Han Lips daaraan toe: "Ze dansen en ouwehoeren met de bewoners. Adelheid laat lachspiegels aanrukken en drieduizend liter warm water om met een door dementie volledig verkrampte moeder in bad te gaan. Ze zijn toch al erg aanrakerig met de bewoners. In aflevering 1 werd meer geknuffeld dan op een woensdagmiddag op de kinderboerderij."

"Deze prachtserie in de geest van Humans succesnummer Schuldig laat zien hoe het anders kan", vervolgt Lips. "In de Leeuwenhoek is als het ware één grote bijsluiter: driemaal daags een knuffel. Zet het anders op een plakkaat aan de deur."

In De Leeuwenhoek is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Tags: trouw, camera, bewoners, zembla, documentaireserie, knuffel, omroep, schuldig, ouderenzorg, mantelzorg, verpleeghuis, verveling, voorstelling, npo, tv-programma, dementie, recensie, mantelzorgers, kinderboerderij, dansen, zorg, foto, hugo borst, adelheid roosen, moeder, bewoner, npo 2, korte film, misstanden, tv-recensie, geer & goor, in de leeuwenhoek, de leeuwenhoek

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »