De nieuwe Vermeer start zondag 12 februari op NPO 1: werk Johannes Vermeer nagemaakt

De nieuwe Vermeer start zondag 12 februari op NPO 1: werk Johannes Vermeer nagemaakt
Verdwenen kunst Vermeer komt weer tot leven

Kijktip :

Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen dit jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Zes van zijn schilderijen zijn echter verdwenen. In De nieuwe Vermeer, dat vanaf zondag 12 februari wordt uitgezonden, proberen (professionele) creatievelingen de werken te recreëeren.

De nieuwe Vermeer gemist? Je kunt alle afleveringen van De nieuwe Vermeer terugkijken bij Gids.tv.

Experts
Elke week zetten twee gedreven meesterschilders hun eigen stijl volledig opzij om in het hoofd van Vermeer te kruipen. Alle werken worden beoordeeld door twee vooraanstaande experts: Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhoudkunst van het Rijksmuseum, en Abbie Vandivere, restaurateur van het Mauritshuis die onder meer verantwoordelijk was voor het restaureren van 'Het meisje met de parel'.

Eerste aflevering
Het doek 'Heer van stand die zijn handen wast' is al honderden jaren verdwenen. Dionne Stax gaat op pad en ziet een 'Heer van stand' gemaakt worden met glas, 5000 dobbelstenen, brons, potloden en zelfs bladgoud. Ook meesterschilders Maudy en Nard gaan aan de slag. Hun opdracht is: maak het verdwenen schilderij precies zoals Vermeer dat destijds gedaan zou hebben.

De nieuwe Vermeer is vanaf zondag 12 februari wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO 1. Vanaf dan kun je alle afleveringen van De nieuwe Vermeer terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's