Gevangenisstraf voor appen achter het stuur?

Gevangenisstraf voor appen achter het stuur?
Reportage in De Monitor

Kijktip

Het reportageprogramma De Monitor komt dinsdag met een uitzending over de maatregelen tegen appen achter het stuur. Minister Ferdinand Grapperhaus wil zelfs gevangenisstraffen opleggen.

Te lage straffen
Het is een maatschappelijk breedgedragen ongenoegen: de volgens velen te lage straffen die roekeloze chauffeurs krijgen opgelegd. Tegelijkertijd neemt meer dan de helft van ons tijdens het rijden regelmatig de telefoon ter hand. Dat is net zo goed roekeloos, stelt minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), en hij wil het bestraffen met maximaal twee jaar gevangenis.

Roekeloos rijgedrag
Hoe realistisch is dat? Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 62 procent van de weggebruikers de telefoon weleens gebruikt tijdens verkeersdeelname. En precies dat gedrag schaart minister Grapperhaus nu ook onder roekeloos rijgedrag.

Gevangenisstraf
Volgens het SWOV is de kans op een ongeluk zes maal hoger als de automobilist de mobiel in de hand heeft. Gaat de dreiging van een gevangenisstraf mensen van hun kennelijke verslaving afhelpen? Of is daar meer voor nodig?

De Monitor over appen achter het stuur is dinsdag 15 mei om 21.25 uur te zien op NPO 2.

Tags: ongeluk, veiligheid, onderzoek, minister, uitzending, gevangenis, mobiel, telefoon, verslaving, gevangenisstraf, automobilist, veiligheid en justitie, wetenschappelijk onderzoek, autorijden, stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid, verkeersveiligheid, npo, monitor, swov, appen, maatregelen, ferdinand grapperhaus, reportage, npo 2, rijgedrag

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »