Zaterdag in Ondersteboven van de Amerika's: Tohono O'odham en Mexico

Zaterdag in Ondersteboven van de Amerika's: Tohono O'odham en Mexico
Waldemar Torenstra reist duizenden kilometers

Kijktip :

In de docuserie Ondersteboven van de Amerika’s reist Waldemar Torenstra duizenden kilometers om te onderzoeken of de moderne westerse mens iets kan leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna werden verdreven. In de aflevering van zaterdag 3 juni bezoekt Waldemar onder meer een woestijnvok en ontdekt hij een bijzondere Mexicaanse cultuur.

Ondersteboven van de Amerika's gemist? Kijk iedere aflevering terug bij Gids.tv.

Tohono O'odham
Waldemar laat zien dat verschillende inheemse volken nog steeds springlevend zijn, maar nog wel worden bedreigd. Onderweg naar Zuid-Amerika komt Waldemar in Arizona langs het gebied van de Tohono O'odham, een woestijnvolk wiens land bruut in tweeën werd gedeeld door een landgrens en muur, met allerlei heftige gevolgen.

Katholieke feestdag in Mexico
Eenmaal aangekomen in Mexico merkt Waldemar verschillen op: de hedendaagse Mexicaanse identiteit lijkt een fluïde mix van inheemse én koloniale gebruiken. Destijds trouwde de Spaanse Hernan Cortes met de tot slaaf gemaakte Azteekse vrouw La Malinche. Samen kregen ze een zoon. Deze menging komt ook terug in tradities en gebruiken. Zo vieren Mexicanen bijvoorbeeld het Azteekse Dia de los Muertos op een katholieke feestdag.

Ondersteboven van de Amerika's is elke zaterdag om 20.35 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Ondersteboven van de Amerika's terugkijken bij Gids.tv.


Actuele video's

Meer actuele video's