Bezuinigingen bij de NPO? 'Schrap dure shows met BN'ers'

Bezuinigingen bij de NPO? 'Schrap dure shows met BN'ers'
Julien Althuisius pleit voor behoud journalistieke en informatieve programma's

Nieuws :

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan beter stoppen met de dure programma's met BN'ers dan met journalistieke en informatieve programma's. Dat stelt tv-resencent Julien Althuisius in de Volkrant.

Video
"Gisteren verscheen op de website van het televisieprogramma Andere Tijden een video waarin presentator Hans Goedkoop vertelde dat de NPO het aantal afleveringen van Andere Tijden wil halveren. 'Niet meer elke week op televisie, het hele seizoen door, maar de helft. En dan weet je het wel.' Inderdaad: dat is het begin van het einde. Gisteren werd ook bekend dat Tegenlicht het met 30 procent minder budget moet doen. En vorige week hoorden we al dat Brandpunt van televisie gaat verdwijnen", somt Anthuisius het nieuws rondom de bezuinigingen op.

Salarissen
Waar komen deze besluiten vandaan? "De NPO doet dit omdat ze 60 miljoen euro moet bezuinigen van minister Arie Slob. De inkomsten uit Ster-reclames blijken tegen te vallen en de NPO mag het van Slob lekker zelf uitzoeken", aldus de tv-recensent, die vindt dat er wel betere oplossingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld "een einde te maken aan het archaïsche omroepstelsel", "het mes kunnen zetten in hoge salarissen van bestuurders" of "stoppen met bepaalde programma's te maken".

Volkskrant-columnist Julien Althuisius

Frans Bauer
Wat voor programma's zou de NPO dan niet meer hoeven maken? "Programma's waarin BN'ers met elkaar in een auto zitten en over gevaarlijke wegen rijden aan de andere kant van de wereld; (...) of quizzen waarbij één iemand het tegen honderd anderen opneemt; (...) of gewoon alle programma's met Frans Bauer. Je zou bijvoorbeeld ook de Eredivisie-samenvattingen aan RTL of Talpa kunnen overlaten en zo 22 tot 30 miljoen euro per jaar besparen."

Bestaansrecht
Een mogelijke verklaring voor de bezuinigingen heeft Althuisius ook: "Ga je snijden in programma's met hoge kijkcijfers, dan loop je het risico dat je daarmee ook de adverteerders wegjaagt. Dus dan maar bij de programma's die een kleiner publiek bedienen. (...) Maar wat je vooral niet doet is belangrijke journalistieke en informatieve programma's die het bestaansrecht van een publieke omroep legitimeren de nek omdraaien, dan wel langzaam wurgen."

Lees ook: Joop van den Ende: 'Regering moet stoppen met NPO-bezuinigingen'


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Bezuinigingen bij de NPO? 'Schrap dure shows met BN'ers' of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV