Jeroen Spitzenberger speelt hoofdrol in serie over topcrimineel Stanley H.

Jeroen Spitzenberger speelt hoofdrol in serie over topcrimineel Stanley H.
KRO-NCRV en producent NL Film zijn gestart met de opnames

Actueel

Jeroen Spitzenberger speelt de hoofdrol in Stanley H., een serie die KRO-NCRV maakt over topcrimineel Stanley Hillis. Stanley H. werd bekend bij het Nederlandse publiek door zijn ontsnappingen uit de Bijlmerbajes en de Scheveningse gevangenis.

Van bankovervaller tot criminele afrekening
De serie maakt een reconstructie van de criminele carrière van Stanley H. Hillis begon zijn loopbaan als bankovervaller. In de jaren negentig werd Staley H. bekend door de IRT-affaire, waarbij de politie en de douane opzettelijk containers met drugs doorlieten. Met hulp van de Nederlandse politie en de douane kon Hillis jarenlang op deze manier duizenden kilo's drugs, wapens en explosieven verhandelen. De serie Stanley H. eindigt met zijn mysterieuze dood, waarbij Hillis in 2011 geliquideerd wordt onder de ogen van de politie. De politie heeft de criminele afrekening nog niet opgelost.

Spraakmakende tv
Vlak na zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes was hij te gast in het live tv-programma van Sonja Barend in 1985. Compleet in vermomming met pruik, opplaksnor en zonnebril werd Stanley H. geïnterviewd om zijn verhaal te doen over de ontsnapping. Saillant detail: de directeur van de Bijlmerbajes en politiewoordvoerder Klaas Wilting waren ook in de studio aanwezig. Enkele weken na de uitzending werd hij opnieuw ingerekend.

De Zaak Menten
Jochum ten Haaf, Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot nemen andere grote rollen in de serie over Stanley H. voor hun rekening. Het scenario van de serie van de KRO-NCRV over Stanley H. is geïnspireerd op het boek over de topcrimineel van Denise Mosbach. Hetzelfde team van de meervoudig bekroonde dramaserie De Zaak Menten, die eind 2016 voor het eerst werd uitgezonden, produceert Stanley H. Het team bestaat onder andere uit producent Kaja Wolffers, regisseur Tim Oliehoek en scenarioschrijvers Robert Jan Overeem, Jan Harm Dekker en Mascha van Erven,

Stanley H. is najaar 2019 te zien op NPO 3. Houd voor meer informatie Gids.tv in de gaten.

Tags: politie, wapens, explosieven, live, uitzending, gevangenis, drugs, regisseur, sloot, dekker, zonnebril, douane, irt-affaire, ontsnapping, reconstructie, npo, pruik, serie, dramaserie, affaire, tv-programma, afrekening, loopbaan, bijlmerbajes, 1985, publiek, sonja barend, boek, containers, dood, denise mosbach, egbert jan weeber, jeroen spitzenberger, jochum ten haaf, klaas wilting, sieger sloot, tim oliehoek, scenario, team, hulp, ontsnappingen, npo 3, kro-ncrv, jaren negentig, denise, studio

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »