Nieuwe docu-serie Waterlanders op AD.nl

Nieuwe docu-serie Waterlanders op AD.nl
Wat is de realiteit van een naderende watercrisis?

Docu :

Vanaf vandaag start de nieuwe documentaire-serie Waterlanders op AD.nl. Negentig procent van de wereldwijde rampen zijn water gerelateerd en daarom gaan televisiemaker Stefan Coppers en presentatrice Jeannette den Boer uitzoeken wat de realiteit hiervan is. Ze baden in de vieste rivier ter wereld, overleven in het kurkdroge Kenia en proberen hun voeten droog te houden in Kiribati.

90% rampen water gerelateerd
90% van de rampen wereldwijd zijn water gerelateerd. Aquifers - ondergrondse waterbronnen - raken in een noodgang op terwijl de wereldbevolking explosief blijft groeien. Bosbranden en overstromingen teisteren miljoenen mensen die vervolgens huis en haard moeten verlaten. De bevolkingsgroepen die het minst hebben bijgedragen aan deze problematiek, worden als eerste getroffen. Maar wanneer je hier op een Hollandse verjaardag over praat lijkt nauwelijks iemand hiervan wakker te liggen. Zijn we terecht zo onbezorgd of gewoonweg slecht geïnformeerd? Wat is de realiteit van een naderende watercrisis?

Zoektocht naar antwoorden
Stefan Coppers en Jeannette den Boer reizen de wereld over in een zoektocht naar antwoorden. Terwijl de meest vervuilde rivier op aarde, de Ganges, tegelijkertijd wordt gebruikt als riool en begraafplaats baden ze in deze rivier om zelf te ervaren wat miljoenen mensen dagelijks beleven. Ook bezoeken één van de gevaarlijkste wijken in Mexico City waar mensen soms dagen in de rij staan voor water én waar zij direct in aanraking komen met de Narcos.

Stefan Coppers en Jeannette den Boer op reis

10 landen
Ook verblijft het stel een week in de achterlanden van Kenia waar zij dagelijks kilometers moet lopen voor een jerrycan vol ‘slootwater’ (zie foto boven). Dit gebruiken de bewoners vervolgens voor drink-, kook- en waswater. In het totaal bezoeken ze tien landen om erachter te komen hoe mensen nu al omgaan met watertekort, vervuild water en wateroverschot én tevens om antwoorden te krijgen op die ene vraag; kan de aarde één of twee volgende generaties nog wel aan, als we op deze manier verder leven?

Maandag 4 februari 2019 is de eerste serie van vijf afleveringen hier te zien via Ad.nl/waterlanders. Gevolgd door een tweede serie van vijf afleveringen in mei 2019. De serie is een preview op de documentaire Na mij de zondvloed die in november 2019 verschijnt.

Preview Waterlanders

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Nieuwe docu-serie Waterlanders op AD.nl of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV