Nieuw seizoen Achter de Dijken over vrijheid

Nieuw seizoen Achter de Dijken over vrijheid
Leo Blokhuis in het spoor van de bevrijders

Nieuws :

KRO-NCRV komt met een tweede seizoen van Achter De Dijken. Vanaf 29 augustus zal het programma met presentator Leo Blokhuis te zien zijn. Het thema van dit seizoen is 'vrijheid.'

Leo Blokhuis zal in dit tweede seizoen weer Nederland doorkruisen. Zijn beginpunt is de Limburgse plaats Eijsden, zijn eindpunt het eiland Schiermonnikoog. Hij reist zo in het spoor van de bevrijders door Nederland.

Herkenbaarheid
Blokhuis: “Ik ken de verhalen uit de oorlog van mijn ouders. Mijn vader woonde in Oosterbeek tijdens de Slag om Arnhem. In Achter De Dijken belandde ik in de kelder die zijn leven gered heeft. Dat deed me veel. Ik ken hun verhalen over de bevrijding en de opluchting die ze voelden. Ik moest daar aan denken toen ik twee veteranen sprak, die na de bevrijding naar de oorlog in Indonesië werden gestuurd. Het is indrukwekkend om de vele gezichten van vrijheid te mogen optekenen.”

Afleveringen
Leo Blokhuis reist in zes afleveringen langs historische plaatsen die een rol speelden in de strijd om vrijheid. Opvallend vaak is er een rol voor het water weggelegd. Het landschap in Nederland heeft al vaker de geschiedenis bepaald. Blokhuis staat ook stil bij de oorlog die Nederland zelf begon in Indonesië. De vrijheid in 1945 wordt zo deels overschaduwd door een koloniale oorlog. Leo Blokhuis gaat op zoek naar antwoorden op de Indonesische eilanden Sumatra en Java.

Nederland is echter ook gevormd door het slavernijverleden, wat tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar is. In Suriname gaat Leo Blokhuis op zoek naar verhalen over opstand en verzet.

Achter de Dijken is vanaf donderdag 29 augustus te zien bij NPO 2.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV