Top 10 oorlogsfilms over de Tweede Wereldoorlog

Top 10 oorlogsfilms over de Tweede Wereldoorlog
Van Schindler's List tot Dunkirk

Kijktip :

Oorlogsfilms zijn altijd een populair genre in Hollywood. Van de propagandafilms uit de jaren veertig tot de kritische terugblikken op de Vietnamoorlog: ze hebben altijd een groot publiek bereikt. Gids.tv maakte een selectie van de beste tien films over de Tweede Wereldoorlog.

1. Schindler's List (1993, IMDB ★ 8,9)
Natuurlijk zijn er talloze films gemaakt die zich op het slagveld, in het heetst van de strijd, afspelen. Die zullen in dit lijstje ook zeker nog wel voorbij komen. Maar onze nummer één is een ontroerend portret van Oskar Schindler, de Duitse fabriekseigenaar die meer dan duizend Joden van de dood redde door ze aan het werk te zetten in zijn fabriek. Schindler's List is nog altijd één van de meest geliefde films van regisseur Steven Spielberg, en won maar liefst zeven Oscars. Hoofdrolspeler Liam Neeson en de angstaanjagende bijrol van Ralph Fiennes bleven helaas steken op een nominatie. Lees hier waar je de film Schindler's List kunt bekijken.

2. Saving Private Ryan (1998, IMDB ★ 8,6)
We gaan direct door met die andere bekende oorlogsfilm van Steven Spielberg. In deze epische vertelling gaan Tom Hanks en zijn medesoldaten op zoek naar soldaat Ryan, wiens broers zijn gesneuveld in de strijd. Het eerste halfuur van de film is buitengewoon angstaanjagend. Hierin is te zien hoe de geallieerden aan land gaan in Normandië op D-Day, en regisseur Spielberg weet de kijker volledig mee te zuigen in het oorlogsgeweld. Hij won dan ook zijn tweede Oscar voor Beste Regie, na eerder al te hebben gewonnen voor Schindler's List. Lees hier waar je de film Saving Private Ryan nog meer kunt bekijken.

3. Das Boot (1981, IMDB ★ 8,4)
In deze legendarische Duitse oorlogsfilm zijn we aan boord van een Duitse U-boot, oftewel een onderzeeër. Regisseur Wolfgang Petersen filmt het leven aan boord, maar schakelt ook bliksemsnel om naar ijzingwekkende spanning als er een vijandige onderzeeër in de buurt vaart of als de boot dieper onder water moet dan veilig is. De film kreeg voor een niet-Engelstalige film opvallend veel Oscarnominaties (zes in totaal) en bevat hoofdrollen van Jürgen Prochnow en zanger Herbert Grönemeyer. Lees hier waar je de film Das Boot kunt bekijken.

4. The Bridge on the River Kwai (1957, IMDB ★ 8,2)
Deze epische film van regisseur David Lean speelt zich niet af op het Europese slagveld, maar verplaatst de actie naar een Japans krijgsgevangenenkamp. Hier worden Britse krijgsgevangenen ingezet om een spoorlijn aan te leggen in de jungle van Birma (nu Myanmar). Er ontstaat een ware machtsstrijd tussen kolonel Nicholson (gespeeld door Alec Guinness) en de Japanse kolonel Saito (Sessue Hayakawa). Guinness ontving een Oscar voor zijn prachtige rol, waar Hayakawa het moest doen met een nominatie. Lees hier waar je de film The Bridge on the River Kwai kunt bekijken.

5. The Great Escape (1963, IMDB ★ 8,2)
The Great Escape speelt zich net als The Bridge on the River Kwai af in een krijgsgevangenenkamp, maar dan in Duitsland. Een aantal gevangenen plant een gedurfde ontsnapping uit het kamp, en hun voorbereidingen op en de ontsnapping zelf worden aan de kijker voorgeschoteld. Dit levert talloze spannende scènes op. De film is legendarisch vanwege de herkenbare muziek en fraaie rollen van Richard Attenborough, Charles Bronson en acteericoon Steve McQueen. Lees hier waar je de film The Great Escape kunt bekijken.

6. Hacksaw Ridge (2016, IMDB ★ 8,1)
Deze oorlogsfilm uit 2016 betekende de comeback van regisseur Mel Gibson, die weggehoond was vanwege antisemitische uitspraken. Andrew Garfield speelt de rol van Desmond Doss, een Amerikaanse militair die weigert een geweer ter hand te nemen. In plaats daarvan schrijft hij zich in als hospik voor op het slagveld. Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film mondt uit in de Slag om Okinawa, waar Doss tientallen Amerikaanse militairen van de dood redt. Lees hier waar je de film Hacksaw Ridge kunt bekijken.

7. Patton (1970, IMDB ★ 8,0)
Acteur George C. Scott steelt de show in deze biografische film over de legendarische generaal George S. Patton. Generaal Patton is een keiharde generaal, die niets minder dan volledige inzet, toewijding en discipline eist van zijn soldaten. Dit brengt hem regelmatig in de problemen: beroemd is het incident waar hij een huilende militair met zijn handschoen slaat. George C. Scott weet op fenomenale wijze gestalte te geven aan Patton en won terecht een Oscar. Scott weigerde de Oscar echter in ontvangst te nemen, omdat hij de Oscaruitreiking vergeleek met een 'vleeskeuring'. Lees hier waar je de film Patton kunt bekijken.

8. Dunkirk (2017, IMDB ★ 7,9)
De meest recente film van sterregisseur Christopher Nolan bevatte opnieuw een redelijk complex verhaal, zoals we inmiddels van hem gewend zijn. Dit keer vertelt hij drie verschillende verhalen, die letterlijk doen denken aan Te land, ter zee en in de lucht, want dat zijn de plekken waar de verschillende verhaallijnen zich afspelen. Onder anderen Tom Hardy is te zien als gevechtspiloot, terwijl One Direction-zanger Harry Styles zich op het land bevindt en Oscarwinnaar Mark Rylance onderdeel is van reddingsactie op het water. Lees hier waar je de film Dunkirk kunt bekijken.

9. The Dirty Dozen (1967, IMDB ★ 7,8)
Zelden had een oorlogsfilm een coolere naam als deze van regisseur Robert Aldrich. En niet alleen de naam van de film is cool: ook de personages weten wel van wanten. De film draait om twaalf zware criminelen die hun straf kunnen ontlopen door zich weer aan het front te melden. Ze worden gedrild door de keiharde majoor Reisman (gespeeld door Lee Marvin). Aldrich was een regisseur van typische 'mannenfilms': zo heeft hij ook de western Vera Cruz (1954), de avonturenfilm The Flight of the Phoenix (1965) en de American football-film The Longest Yard (1974) gemaakt. Lees hier waar je The Dirty Dozen kunt bekijken.

10. Soldaat van Oranje (1977, IMDB ★ 7,8)
Tot slot een geweldige film van eigen bodem, geregisseerd door 's lands bekendste filmmaker Paul Verhoeven. In Soldaat van Oranje volgen we een groepje Leidse studenten dat op verschillende manieren betrokken wordt bij de Tweede Wereldoorlog. Sommigen van hen gaan bij het verzet, terwijl een enkeling zich aansluit bij de NSB. Dit was de tweede internationale hit van Verhoeven (na Turks Fruit uit 1973), met sterke hoofdrollen van Rutger Hauer en Jeroen Krabbé. Inmiddels speelt de succesvolle musical, gebaseerd op de film, al jaren in het theater. Lees hier waar je Soldaat van Oranje kunt bekijken.

Lees ook ons lijstje met de beste detectivefilms aller tijden!


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Top 10 oorlogsfilms over de Tweede Wereldoorlog of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV