Top 10 beste gevangenis films aller tijden

Top 10 beste gevangenis films aller tijden
Met links naar waar je de film kunt streamen

Kijktip :

Hoe ziet het leven er in een gevangenis uit? Vele films hebben al geprobeerd een beeld te schetsen van de dagelijkse routine achter de tralies. Gids.tv maakte een selectie van de tien beste gevangenisfilms aller tijden en we vertellen je waar je de films kunt zien.

In deze lijst worden alleen films met gevangenissen voor criminelen meegerekend. Films die zich afspelen in een krijgsgevangenenkamp tellen dus niet mee.

1. The Shawshank Redemption (1994)

IMDB ★ 9,3

Deze nummer één komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Feit blijft dat deze film, geschreven en geregisseerd door Frank Darabont, tot de meest geliefde films aller tijden behoort. Al jaren staat de film ook op één in de lijst met beste films aller tijden op IMDB. Met prachtige hoofdrollen van Tim Robbins en Morgan Freeman en een fantastisch scenario, gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King. Begin 1995 genomineerd voor zeven Oscars, maar geen een beeldje werd verzilverd. Lees hier waar je The Shawshank Redemption kunt kijken.

2. The Green Mile (1999)

IMDB ★ 8,6

Frank Darabont regisseerde slechts vier bioscoopfilms, maar ook deze klassieke gevangenisfilm is door hem gemaakt, wederom gebaseerd op een boek van Stephen King. Tom Hanks speelt de hoofdcipier op de 'Dodengang', waar ter dood veroordeelde gevangenen zitten. Na de komst van de enorme John Coffey (Michael Clarke Duncan) volgen de wonderlijke gebeurtenissen elkaar op en leren de bewakers een aantal waardevolle levenslessen. Lees hier waar je The Green Mile kunt kijken.

3. Cool Hand Luke (1967)

IMDB ★ 8,1

Een klassieker uit het oeuvre van de legendarische Amerikaanse acteur Paul Newman. Hij speelt Luke Jackson, die wordt veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid vanwege het vernielen van parkeermeters. Een buitengewoon zware straf, maar in de gevangenis zet hij het leven naar zijn hand. Hij rebelleert tegen de bewakers én zijn medegevangenen, onderneemt meerdere ontsnappingspogingen en moet na een verloren weddenschap zo veel mogelijk eieren eten. Lees hier waar je Cool Hand Luke kunt kijken.

4. In the Name of the Father (1993)

IMDB ★ 8,1

Deze film focust zich op het Ierland van de jaren zeventig, toen bomaanslagen door de IRA aan de orde van de dag waren. Na één zo'n aanslag worden vier Ieren opgepakt en in de gevangenis gezet. Centraal staat Gerry Conlon, gespeeld door misschien wel de beste acteur van de laatste dertig jaar: drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis. Voor deze rol ontving hij een Oscarnominatie, evenals bijrolspelers Emma Thompson (als zijn advocaat) en Pete Postlethwaite (als zijn vader). Lees hier waar je In the Name of the Father kunt kijken.

5. Papillon (1973)

IMDB ★ 8,0

Een enorm populaire film uit de jaren zeventig met twee iconen in de hoofdrollen: Steve McQueen en Dustin Hoffman. Vooral McQueen transformeert volledig in zijn prachtige rol: hij speelt de Franse gevangene Henri Charrière, die werd opgesloten in een gevangenis in Frans-Guyana. Naast de ijzersterke acteerprestaties is ook de fraaie en herkenbare muziek van componist Jerry Goldsmith het vermelden waard. Lees hier waar je Papillon kunt kijken.

6. Un Prophète (2009)

IMDB ★ 7,9

Deze Franse film, die destijds werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film, volgt de Algerijnse Malik El Djebena (gespeeld door Tahar Rahim). Hij wordt veroordeeld voor het aanvallen van politieagenten en staat er in de gevangenis alleen voor. Daarom sluit hij zich aan bij de gang van de Corsicaanse gangster César Luciani (Niels Arestrup). Un Prophète werd geregisseerd door Jacques Audiard, die vorig jaar The Sisters Brothers met Rutger Hauer maakte. Lees hier waar je Un Prophète kunt kijken.

7. Das Experiment (2001)

IMDB ★ 7,7

Een huiveringwekkende film, dat mogen we Das Experiment met recht noemen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal vertelt deze productie over een experiment in een gevangenis. De criminelen worden verdeeld in twee groepen: bewakers en gevangenen. De bewakers moeten orde zien te houden, maar dat loopt volledig uit de hand. In de realiteit werd het experiment voortijdig afgebroken, maar deze film vertelt hoe het verhaal af had kunnen lopen. Lees hier waar je Das Experiment kunt kijken.

8. Escape from Alcatraz (1979)

IMDB ★ 7,6

Clint Eastwood kruipt in de rol van veroordeelde Frank Morris in deze film van regisseur Don Siegel (die Eastwood vaker regisseerde, onder meer in Dirty Harry). De film vertelt het verhaal van drie mannen die proberen te ontsnappen uit de zwaarst bewaakte gevangenis van de wereld: Alcatraz. Dit is waarschijnlijk ook de beroemdste gevangenis ter wereld, maar hij werd al in 1963 gesloten. Gelukkig is deze film er nog om een beeld te geven van het leven op 'The Rock'. Lees hier waar je Escape from Alcatraz kunt kijken.

9. Midnight Express (1978)

IMDB ★ 7,6

Midnight Express was een enorm succes ten tijde van de release in 1978. Een jonge Amerikaanse student (gespeeld door Brad Davis) wordt gevangen gezet in een Turkse gevangenis vanwege het smokkelen van hasj en krijgt daar te maken met mensonterende omstandigheden. Een prachtige, Oscargenomineerde bijrol is er van de in 2017 overleden acteur John Hurt. De film won ook twee Oscars: Beste Scenario (geschreven door Oliver Stone) en voor de prachtige muziek van Giorgio Moroder. Lees hier waar je Midnight Express kunt kijken.

10. Dead Man Walking (1995)

IMDB ★ 7,5

Twee prachtige hoofdrollen dragen deze film over een ter dood veroordeelde moordenaar, gespeeld door Sean Penn. Hij wordt mentaal bijgestaan door een zuster die de gevangenis bezoekt (een Oscarwinnende rol van Susan Sarandon). De opbouw naar het einde zorgt ervoor dat de rillingen van ontroering je over de rug lopen. De film werd geregisseerd door Tim Robbins, op dat moment getrouwd met Sarandon én een jaar eerder te zien in The Shawshank Redemption. Lees hier waar je Dead Man Walking kunt kijken.

Wat is jouw favoriete gevangenisfilm? Laat het hieronder aan ons weten!


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Top 10 beste gevangenis films aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV