Top 10 met beste rollen van Marlon Brando

Top 10 met beste rollen van Marlon Brando
Lees hier waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Op 3 april 1924 zag de Amerikaanse acteur Marlon Brando het levenslicht. Hij zou uitgroeien tot één van de belangrijkste acteurs aller tijden, en volgens velen is hij nog altijd de beste acteur die ooit op het witte doek te zien is geweest. Gids.tv duikt terug in de tijd en selecteerde de tien beste filmrollen die de in 2004 overleden Marlon Brando heeft gespeeld.

1. Don Vito Corleone in The Godfather (1972, IMDB ★ 9,2)
Brando won zijn tweede Oscar voor de rol van Don Vito Corleone in het misdaadepos The Godfather. Het betekende de grote comeback van de acteur na een decennium van flops en tegenvallende films. Hij weigerde echter de Oscar voor Beste Acteur in ontvangst te nemen uit protest tegen de behandeling van Amerikaanse indianen, en stuurde in zijn plaats activiste Sacheen Littlefeater. Lees hier waar je The Godfather kunt kijken.

2. Terry Malloy in On the Waterfront (1954, IMDB ★ 8,2)
De vierde Oscarnominatie voor Beste Acteur op rij resulteerde eindelijk in de eerste overwinning voor Brando. Nu kwam hij zijn Oscar wél ophalen. In On the Waterfront speelt hij voormalig bokser Terry Malloy, die nu in de haven werkt. Hij rebelleert tegen de corrupte vakbondsmensen in de haven, waarmee hij zichzelf in levensgevaar brengt. Lees hier waar je On the Waterfront kunt kijken.

3. Stanley Kowalski in A Streetcar Named Desire (1951, IMDB ★ 8,0)
Een jaar na zijn debuut kreeg Brando zijn eerste Oscarnominatie voor A Streetcar Named Desire, net als On the Waterfront geregisseerd door Elia Kazan. Brando speelt de robuuste Stanley Kowalski, die in New Orleans samenwoont met zijn vriendin. Als de zus van zijn vriendin bij ze intrekt levert dit de nodige spanningen op. Brando speelde de rol voor zijn filmcarrière al op Broadway. Lees hier waar je A Streetcar Named Desire kunt kijken.

4. Paul in Last Tango in Paris (1972, IMDB ★ 7,1)
Een bijzonder controversiële film, geregisseerd door de afgelopen jaar overleden Bernardo Bertolucci. De controverse komt vooral voort door een verkrachtingsscène, die door Brando en de regisseur niet werd meegedeeld aan hoofdrolspeelster Maria Schneider. Niettemin speelt Brando weer de sterren van de hemel als Paul; vooral de grafkistscène is indrukwekkend. Lees hier waar je Last Tango in Paris kunt kijken.

5. Kolonel Walter E. Kurtz in Apocalypse Now (1979, IMDB ★ 8,5)
Voor Apocalypse Now werkte Brando weer samen met regisseur Francis Ford Coppola, die ook The Godfather maakte. De opnames mondden uit in een hel, niet in de laatste plaats door Brando, die veel te zwaar was en weigerde zijn tekst te leren. Veel van zijn tekst is geïmproviseerd, wat nog maar eens bewijst wat een briljant acteur Brando was. Lees hier waar je Apocalypse Now kunt kijken.

6. Emiliano Zapata in Viva Zapata! (1952, IMDB ★ 7,5)
Opnieuw een film van regisseur Elia Kazan. Brando vertolkte in Viva Zapata! voor het eerst de rol van iemand die echt bestaan heeft: de Mexicaanse revolutionair Emiliano Zapata. Samen met zijn broer (gespeeld door Anthony Quinn) leidde Zapata de revolutie tegen de corrupte dictatuur van president Porfirio Diaz aan het begin van de twintigste eeuw. Lees hier waar je Viva Zapata! kunt kijken.

7. Marcus Antonius in Julius Caesar (1953, IMDB ★ 7,4)
Zelfs met het werk van William Shakespeare kon Marlon Brando overweg. Van tevoren was hij onzeker over zijn rol, zeker tegenover Britse toneelgiganten als James Mason en John Gielgud, maar uiteindelijk speelt Brando de sterren van de hemel als Marcus Antonius, die wraak wil voor de moord op Julius Caesar. Dit leidt tot een oorlog tegen Brutus en Cassius. Lees hier waar je Julius Caesar kunt kijken.

8. Johnny Strabler in The Wild One (1953, IMDB ★ 6,9)
In hetzelfde jaar als Julius Caesar kwam er nóg een film uit met een legendarische rol van Brando, en ze hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Een paar jaar vóór James Dean speelde Brando al de angry young man Johnny Strabler, de leider van een motorbende die een klein stadje terroriseert als een van hun leden in de gevangenis is gegooid. Lees hier waar je The Wild One kunt kijken.

9. Majoor Lloyd Gruver in Sayonara (1957, IMDB ★ 7,2)
Voor Sayonara kreeg Brando opnieuw een Oscarnominatie. In deze prachtige kleurenfilm begint hij in de rol van een Amerikaanse luchtmachtmajoor te twijfelen aan zijn eigen standpunt. Hij is fel tegen huwelijken tussen Amerikaanse soldaten en Japanse vrouwen, maar dan wordt hij zelf verliefd op een prachtige Japanse dame. Lees hier waar je Sayonara kunt kijken.

10. Sky Masterson in Guys and Dolls (1955, IMDB ★ 7,2)
Een zingende Marlon Brando? Hij kan blijkbaar alles, want in de musical Guys and Dolls gebeurt het. Weer zo'n fraaie jaren vijftig-kleurenfilm, waarin Brando de gokker Sky Masterson speelt, die een nogal ongewone weddenschap aangaat. Ook te zien in deze film is de beroemde zanger Frank Sinatra, die ook een zeer verdienstelijk acteur was. Lees hier waar je Guys and Dolls kunt kijken.

Wat is jouw favoriete rol van Marlon Brando? Laat het hieronder aan ons weten!

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste rollen van Marlon Brando of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV