Top 10 van beste monster films aller tijden

Top 10 van beste monster films aller tijden
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Monsterfilms: bedoeld om kijkers de stuipen op het lijf te jagen en vaak een flinke injectie van adrenaline. Gids.tv selecteerde de tien beste monsterfilms aller tijden. We hebben het hier niet over 'menselijke' monsters als seriemoordenaars of dictators, maar focussen op science fiction-achtige, niet-menselijk en vaak doodenge schepsels. Lees, kijk en huiver.

1. Alien (1979, IMDB ★ 8,5) en Aliens (1986, IMDB ★ 8,4)
Twee verschillende regisseurs namen de eerste twee delen van de Alien-franchise voor hun rekening, en dat is te merken. Ridley Scott bouwt in het eerste deel de spanning langzaam op, enkele ijzingwekkende uitbarstingen daargelaten, en heeft uiteindelijk iedere kijker op het puntje van zijn stoel; James Cameron maakt er in het tweede deel een met actie overladen spektakel van. Sigourney Weaver speelt de keiharde Ellen Ripley, die afrekent met het geteisem. Lees hier waar je Alien en Aliens kunt kijken.

2. Pan's Labyrinth (2006, IMDB ★ 8,2)
Is Pan's Labyrinth nou een sprookje of een horrorfilm? De waarheid ligt ergens in het midden, maar feit blijft dat de onderwereld waarin het meisje Ofelia afdaalt vol met angstaanjagende wezens zit. De engste van het stel is wel de kinder-etende bleke man met ogen in zijn handen in plaats van zijn gezicht. Regisseur van dit meeslepende verhaal is Guillermo del Toro, de Mexicaan die begin 2018 een Oscar voor Beste Regie won voor zijn film The Shape of Water. Lees hier waar je Pan's Labyrinth kunt kijken.

3. The Thing (1982, IMDB ★ 8,1)
Deze remake van de klassieker uit 1951 is ijzingwekkend spannend. Dat kunnen we wel aan regisseur John Carpenter (Halloween) over laten. Een combinatie van goede acteerprestaties (vooral van Kurt Russell), sfeerverhogende muziek van Ennio Morricone en maagomdraaiende special effects zorgen voor een angstaanjagende horrorfilm. Het desolate landschap van Antarctica werkt ook niet echt opbeurend. Lees hier waar je The Thing kunt kijken.

4. Jurassic Park (1993, IMDB ★ 8,1)
Op sommige momenten bijzonder spannend (vooral de achtervolging van de Tyrannosaurus Rex en de scène in de keuken), maar voor het grootste deel topentertainment van de hand van meesterregisseur Steven Spielberg. Met baanbrekende special effects maakte hij van Jurassic Park de op dat moment meest opbrengende film aller tijden. Het betekende tevens het begin van een zeer succesvolle franchise, die tot dit moment uit vijf films bestaat. Lees hier waar je Jurassic Park kunt kijken.

5. King Kong (1933, IMDB ★ 7,9)
We gaan nu even héél ver terug in de tijd, naar een van de meest tot de verbeelding sprekende filmmonsters aller tijden: King Kong. Hij was al in 1933 voor het eerst te zien op het bioscoopscherm, en ondanks een meer dan verdienstelijke remake van Peter Jackson uit 2005 blijft deze eerste versie toch de beste. Natuurlijk, de special effects zijn inmiddels achterhaald, maar dat neemt niet weg dat het een iconische film mét een iconische climax op het Empire State Building is. Lees hier waar je King Kong kunt kijken.

6. Frankenstein (1931, IMDB ★ 7,9)
Kunnen we nóg verder terug in de tijd? Jazeker! Twee jaar vóór King Kong zag een ander beroemd filmmonster het levenslicht: het monster van Frankenstein. Dit is nog steeds één van de populairste klassieke horrorfilms, niet in de laatste plaats dankzij de fraaie rol van Boris Karloff als het monster. Nadat hij tot leven is gewekt door een krankzinnige wetenschapper ontsnapt hij, en het monster vermoordt per ongeluk een jong meisje. Net als King Kong vaak geïmiteerd, maar nooit overtroffen. Lees hier waar je Frankenstein kunt kijken.

7. Predator (1987, IMDB ★ 7,8)
In deze spannende actiefilm blijft de ware aard van het monster onduidelijk. Het grootste deel van de tijd is het namelijk onzichtbaar. Arnold Schwarzenegger moet zijn militaire collega's veilig uit de Zuid-Amerikaanse jungle begeleiden, en doet daarbij een hele bekende uitspraak: 'Get to the choppa!' De grappen over die uitspraak hebben de aandacht voor de superieure kwaliteit van de film een beetje afgeleid. Predator blijft namelijk een klassieker. Lees hier waar je Predator kunt kijken.

8. An American Werewolf in London (1981, IMDB ★ 7,6)
Dat humor en monsters ook prima kunnen samengaan bewijst regisseur John Landis met deze typische jaren tachtig-horrorfilm. Twee Amerikanen in Engeland krijgen te maken met een aanval van een weerwolf, en de kijker weet dan wat er gaat gebeuren: één van hen zal in een weerwolf veranderen. Deze film was de aanleiding voor Michael Jackson om John Landis te vragen voor de regie van de videoclip van 'Thriller'. Lees hier waar je An American Werewolf in London kunt kijken.

9. Godzilla (1954, IMDB ★ 7,6)
We hebben al een paar beroemde filmmonsters voorbij zien komen, en daar kan Godzilla ook nog wel bij. Deze Japanse film uit 1954 betekende het startsein voor de nog altijd voortdurende en schijnbaar onuitputtelijke Godzilla-franchise. Talloze films zijn er al aan het monster gewijd, maar deze eerste blijft de beste. Godzilla is een gigantische hagedisachtige die in deze eerste film alleen Japan teistert; in latere films verlegt hij zijn werkterrein ook naar de VS. Lees hier waar je Godzilla kunt kijken.

10. The Fly (1986, IMDB ★ 7,5)
The Fly is één van de zeldzame gevallen in deze lijst waarbij de remake beter is dan het origineel. David Cronenberg regisseerde deze fraaie science-fictionhorror, waarin Jeff Goldblum een wetenschapper speelt die werkt aan een 'telepod', waarmee mensen, dieren en objecten binnen een fractie van een seconde geteleporteerd kunnen worden. Wanneer hij hem op zichzelf wil uittesten, vliegt er vlak voor de test een vlieg naar binnen. En dit heeft fatale gevolgen. Lees hier waar je The Fly kunt kijken.

Wat is jouw favoriete monsterfilm? Laat het hieronder aan ons weten!

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Top 10 van beste monster films aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen